Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Příběh vyznamenané učitelky: Auto jí spálilo ruce a zlomilo pánev. Zachránila ale 4 malé děti

Autor: shp - 
30. října 2018
09:16

Opravdová hrdinka, žena na svém místě a člověk, který si zaslouží respekt. To vše je Darina Nešporová, učitelka z mateřské školky v Jívové na Olomoucku, která při dopravní nehodě zachránila životy čtyřem malým dětem. Za svůj chrabrý čin byla oceněna státním vyznamenáním, které jí udělil sám prezident Miloš Zeman.

Medaili za hrdinství obdržela Nešporová od prezidenta Miloše Zemana 28. října na Hradě u příležitosti oslav 100. výročí založení Československa. Při ceremoniálu se sympatická blondýna usmívala a bylo vidět, že jí státní ocenění udělalo velkou radost. Také si ho opravdu zasloužila.

Nehoda, při které se Nešporová zachovala jako hrdinka, se stala 16. června 2017 na lesní cestě nedaleko Jívové. Na skupinu předškoláků, kteří byli s učitelkou na procházce, se vyřítil osobní vůz. Auto vyjelo ze silnice a dorazilo až na lesní cestu. Nešporová nejprve odstrčila do bezpečí tři děti a poté ochránila svým tělem malého hocha. Auto je oba zavalilo.

Ani pořádně nevím, co se tam dělo. Seběhlo se to strašně rychle. Vzpomínám si jen, že jsem nejdřív posunula část dětí bokem. Jeden chlapec se mě ale pořád držel za ruku. Já v tu chvíli vůbec nevěděla, co s ním. Tak jsem se ho snažila co nejvíc krýt ramenem a druhou rukou, aby se nepopálil o podvozek auta, které na nás spadlo,“ řekla učitelka webu iDnes.cz.

Hoch z nehody vyvázl s lehkým zraněním. Nešporová musela být zpoza auta vyproštěna, její poranění byla vážná. „Popálila jsem si obě ruce, k tomu jsem měla zlomenou pánev. Teď už naštěstí chodím, do práce ale asi ještě dlouho nebudu moct. Mohlo to ale skončit mnohem hůř. Hlavně že se nic nestalo dětem, to je to nejdůležitější,“ prohlásila tehdy.

Za svůj hrdinský čin byla kromě státního vyznamenání Nešporová oceněna již několikrát. Medaili za hrdinství dostala již v září 2017 od hejtmana Ladislava Oklešťka (ANO) při zasedání krajského zastupitelstva. „Paní Nešporové si velmi vážím. Její mimořádný čin si zaslouží ocenění a poděkování,“ chválil tehdy učitelku Okleštěk.

Monikay ( 30. října 2018 10:42 )

Konečně mohu říci, že této paní vyznamenání moc přeju

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání