Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Sražený vlk z Horní Blatné musí před operací zesílit: Veterináři ale mají dobrou zprávu!

Aktualizováno -
29. září 2022
10:04
Autor: ČTK - 
27. září 2022
17:41

Krušnohorský vlk, kterého našli houbaři zraněného v sobotu na Karlovarsku, má rozsáhlejší zranění, než se předpokládalo. Zůstává tak na veterinární klinice v Praze, kde ho čekají další vyšetření a následně i operace. Do volné přírody už se nevrátí. Bublavská záchranná stanice Drosera, která se o vlka stará, pro něj již připravuje výběh, řekl v úterý vedoucí stanice Vladimír Tomáš Smolík.

Sražené zvíře našli houbaři v silničním příkopu mezi obcemi Horní Blatná a Potůčky na Karlovarsku. Ležel tam možná i několik hodin, nemohl se postavit na zadní nohy. Na pomoc mu proto přijeli zástupci z bublavské záchranné stanice, která má dané území na starosti. Zda jde skutečně o vlka, posuzovali i odborníci z plzeňské zoo.

Původně veterináři předpokládali, že jde pouze o otok, jenž tlačí na míchu. Další vyšetření ale ukázala, že vlk potřebuje operaci levé zadní kyčle. Raněné zvíře proto převezli na kliniku v Praze. Zranění se ale ukázala být ještě závažnější.

„Zjistilo se, že má vážná zranění na celém těle, takže to bude trvat dlouho. Za týden nám mají volat, takže uvidíme, co bude dál. Operace nějaká určitě bude, ale to bude to poslední, co ho čeká. Nejprve ho musí dát do kondice a vykrmit, aby to všechno vydržel,“ řekl Smolík. Péče o vlka tak může podle odhadů trvat až několik měsíců.

Návrat do volné přírody již nepřipadá v úvahu. „Je to mladý vlk, který si asi neumí ani ulovit. Kdyby byl ve smečce, tak by ho nepřijali a zabili. A po takové dlouhé době bude tolik zvyklý na lidi, že ve volné přírodě by neměl šanci,“ řekl vedoucí. Až se zvíře uzdraví, čeká ho návrat do bublavské stanice. „Určitě se o něj postaráme, připravíme mu výběh,“ dodal.

Ve středu zástupci kliniky informovali, že vlk dostal potřebnou stravu a přestal být tolik apatický.

Vlka monitorují přírodovědci v Krušných horách již několik let. První výskyt na území Krušných hor potvrdily fotopasti v roce 2017, a tak se Krušné hory staly teprve druhým teritoriem s potvrzeným výskytem této šelmy v České republice. V současnosti se na tomto území vyskytují asi dvě smečky a pravděpodobně jeden vlčí pár.

Video  Sraženého vlka z Horní Blatné čeká operace: Do přírody se už nevrátí.  - TV Nova
Video se připravuje ...

argido ( 30. září 2022 16:50 )

Přesně tak, souhlasím…

lahny ( 29. září 2022 12:01 )

Vy se zastáváte vlčka a kdo se zastává ovcí co vlci zabijí?Víte kolikrát ovce nezabíjí kvůli hladu, ale jen tak ze zábavy.Kolik ovcí je od vlků potrháno (rozkousnuté břicho, střeva ovce vláčí po zemi), ovce se trápí dlouho než na ni chovatel přijde a utratí ji.Kdo lituje takto potrhané ovce?
Je zajímavé, že ochránci zvířat litují každého zvířete (složitě se zachraňuje), ale že jiná zvířata jsou od vlků potrhaná a také se trápí, to nikoho nedojímá.

stařec ( 29. září 2022 11:01 )

stařec ( 29. září 2022 11:01 )

cirilko a čo Ti jebe?!?!

stařec ( 29. září 2022 11:00 )

Žijeme v blázinci!!!! Na léčení dětí musí mámy sbírat víčka a žebrat u zlodějských neziskovek a tady se s velkou pompou zachraňuje škodíci vlk !!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání