Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Zdravotní stav sraženého vlka z Horní Blatné se zlepšuje! Čeká ho operace kyčle

Aktualizováno -
26. září 2022
09:02
Autor: VaB - 
25. září 2022
15:43

O vlka, kterého v sobotu našli bezvládně ležícího v příkopu nedaleko Horní Blatné, se starají v záchytné stanici v Bublavé na Sokolovsku. Vlk se bude muset podrobit operaci kyčle. Pečovatelé doufají, že se zdravotní stav zvířete bude jen zlepšovat a vlk bude zase v pořádku. 

Ke zranění zvířete došlo zřejmě v sobotu přes den, odpoledne pak vlka obecného našli houbaři, kteří zavolali na policii. Šelma ležel nehybně v příkopu mezi obcemi Horní Blatná a Potůčky. Podle vedoucího záchranné stanice živočichů v Plzni Karla Makoně ho zřejmě srazilo auto.

„Zaráží mě, když někdo srazí takové zvíře, tak ujede. Houbaři naštěstí reagovali dobře a zavolali policii. Vlk nebyl vůbec agresivní a byl hodný, možná byl sražený na hlavu a byl mimo,“ popsal Makoň Blesku. 

Členové záchranné stanice živočichů Drosera ze Sokolovska si pro vlka přijeli přímo na místo. „Po našem příjezdu jsme jej naložili a odvezli na důkladné veterinární vyšetření do Veterinární ambulance Dvory. Tam mu byla věnována opravdu perfektní péče. Po vyšetření nebylo zjištěno nic závažného,“ napsali na sociální síti.

Dodávají, že se zatím šelma nemůže postavit na zadní nohy. Přisuzují to možnému otoku, který tlačí na míchu. V neděli večer pečovatelé na sociálních sítích ovšem informovali, že vlk podstoupil další vyšetření. Čeká ho ortopdické vyšetření a operace kyčle. Po té by se měl zdravotní stav zvířete jen zlepšovat a bylo by možné vypustit vlka zpět do volné přírody. Podle zubů navíc jde teprve o několikaměsíční štěně.

Zároveň se rozjela i velká solidární akce na záchranu tohoto tvora. „Po celý den nám chodí zprávy s dotazem na jeho zdravotní stav. Moc děkujeme za projevenou starost. Držte mu palce,“ dodávají a přikládají i odkaz na sbírku, kde může kdokoliv péči o zvíře podpořit. Zatím prý jen polehává a odpočívá.

Makoň ještě v sobotu Blesku uvedl, že zvíře mohlo migrovat, jinak by se zřejmě silnici a případně i lidem vyhnulo. „Nutno ještě dodat, že je to nekonfliktní a velmi inteligentní tvor, lidem se vyhýbá,“ zakončil s tím, že o jeho dalším osudu rozhodnou lékaři a stav.

Video  Blesk Podcast: Krvelačné šelmy z Broumovska? Lidé si na vlky za 15 let zvyknou.  - Jiří Marek
Video se připravuje ...

naidka ( 27. září 2022 08:26 )

Krásný příspěvek

naidka ( 27. září 2022 08:25 )

💓

naidka ( 26. září 2022 15:56 )

Opr. svou frustraci..

naidka ( 26. září 2022 15:54 )

Mně je líto každého zvířete, které nějaký magor srazí a ujede. Vlky potrhané ovce jsou jiná smutná kapitola, kde neuškodil člověk, ale přírodní zákon silnějšího. Nadávat vlkům a litovat ovce je zbytečné, protože my tady na diskuzi s tím nic neuděláme, nanejvýš si někteří jedinci vybijí jsou frustraci, ale je jim to houby platné.

Yarda ( 26. září 2022 14:17 )

Řekni to tomuhle pánovi, obávám se, že by to neviděl v tom správném náhledu:

...
Útoků vlků na hospodářská zvířata na Broumovsku v posledních dnech opět přibývá. „Za poslední dva týdny nacházíme napadená zvířata každý den. Vlci se přestávají bát a začali útočit i ve dne,“ řekl před svým traktorem, se kterým v pondělí ráno vyrazil na třicetikilometrovou protestní pouť z Lachova do Náchoda, chovatel Jan Ševc.
...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání