Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Podcast: 7 NEJ českých hub. Která je nejjedovatější, nejvzácnější a nejvíc se plete?

  • Video se připravuje ...
    Autor: jim - 
    25. 9. 2022
    05:00

    Houbařská sezóna je v plném proudu a lesy ukrývají i lahodnější kousky, než jsou různé druhy hřibovitých hub. Na jaké houby byste si měli dávat extra pozor, co je nejvzácnější česká houba a které se v Česku daří kvůli oteplování, odhalil pro Blesk Podcast mykolog MIchal Mikšík.

  • 1.Nejjedovatější houba

    Muchomůrka zelená Muchomůrka zelená | iStock

    Mezi vůbec ty nejjedovatější houby našich lesů patří muchomůrka zelená. Mykolog Mikšík upozorňuje na to, že jed obsahují všechny její části včetně výtrusů. Proto na ni nedoporučuje raději ani sahat. „Řekl bych, že v části muchomůrky přibližně 2× 2 cm už je dostatečné množství jedu na to, aby to člověku způsobilo nějaké obtíže. Smrtelná dávka pro středně dospělého člověka je zhruba 1 středně velká plodnice. Ta obsahuje tolik toxinů, že už může způsobit smrtelnou otravu,“ řekl odborník v podcastu. Roste v listnatých lesích od července do podzimu. Doprovází především duby, ale i habry a buky. Michla Mikšík varuje, že muchomůrka zelená aktuálně hojně roste v Praze i v jejím okolí.

  • 2.Zakázaná lahůdka

    Lanýž letní Lanýž letní | Profimedia.cz

    Kdo by neznal nejdražší houby světa - lanýže? Smržovité houby nerostou pouze ve Francii, ale některé druhy lze nalézt i v Česku! „Lanýž letní patří mezi lanýže s černým povrchem. Má takovou specifickou aromatickou vůni a chuť. Takovou zemitou. Mně to třeba nechutná,“ přiznává expert a varuje, že lanýž letní je u nás chráněný! Roste od května do listopadu v listnatých lesích pod habry, duby a buky na vápenité půdě.

  • 3.Nejvzácnější houba

    Hřib královský patří k našim nejvzácnějším houbám. Je přísně chráněný. Hřib královský patří k našim nejvzácnějším houbám. Je přísně chráněný. | Jiří Dubec

    Jedna z nekrásnějších a zároveň mimořádně vzácných českých hub je hřib královský. „Je to svým vzhledem opravdu neskutečně krásná houba. Letos rostla hned na několika lokalitách. Měl jsem možnost ji zase vidět po několika letech. Je to opravdu jako rarita mezi houbami, která si zaslouží ochranu, a lidi, pokud ho najdou, tak by ho neměli sbírat,“ říká Michal Mykšík. Hřib královský je opravdu velký a roste v listnatých lesích nebo poblíž rybníků. Váže se zejména na duby, méně na buky a mimořádně na břízy. 

  • 4.Nejlahodnější houby

    Mykolog Michal Mikšík prozradil jednoduchý trik, jak poznat, že je holubinka jedlá. Mykolog Michal Mikšík prozradil jednoduchý trik, jak poznat, že je holubinka jedlá. | Mall.TV

    Kolik lidí, tolik chutí. Nejpopulárnější české houby jsou rozhodně pravé hřiby nebo žampióny. Mykolog Michal Mikšík si pochutnává i na méně známých houbách. Muchomůrky růžovky již zmiňoval, ale výborné jsou i různé druhy holubinek. „Jedině u nich je ta výhoda, že holubinku můžeme ochutnat a pokud nemá nějakou palčivou chuť nebo nějakou nepříjemnou vůni, tak ji můžeme pokládat za jedlou,“ radí expert. Doma si s chutí pošmákne také na nakládaných ryzcích.

  • 5.Nejzrádnější houby

    Pavučinec plyšový Pavučinec plyšový | Profimedia.cz

    Jednou z nejzrádnějších hub je muchomůrka tygrovaná, která je podobná muchomůrce šedivce a muchomůrce růžovce. Růžovku mnozí zkušení houbaři považují za lahodnější než hřiby, pokud se ale spletete a doma si připravíte muchomůrky tygrované, budete mít pravděpodobně zažívací potíže a halucinace. Muchomůrka tygrovaná roste od července do října v listnatých i jehličnatých lesích. Opravdu zákeřný je pavučinec plyšový, což „je taková nevýrazná, menší lupenatá houba, která má skořicově zbarvený klobouk i nožičku. Způsobuje selhání ledvin, ale jsou známé i otravy, které nastaly až třeba 14 dní po tom pokrmu, a proto vlastně je zákeřná,“ říká mykolog. Pavučinec plyšový se v českých listnatých lesích vyskytuje od července do října. Bývá pod duby, buky a habry. 

  • 6.Největší houba

    Položená na hospodském stole vypadala spolu s dalším menším kusem majestátně. Položená na hospodském stole vypadala spolu s dalším menším kusem majestátně. | Jiří Dubec

    Pokud v lese narazíte na obří bílý míč, nejedná se nejspíš o kopačák, ale lahodnou a největší českou houbu pýchavku obrovskou. „Pokud jsou její plodnice vevnitř čistě bílé, tak jsou z nich výborné obalované řízky,“ přiznává Mikšík. Pokud pýchavka není uvnitř čistě bílá, tak není jedlá. Vyskytuje se v lesích a na loukách od konce léta do konce podzimu.

  • 7.Nevítaný cizinec

    muchomůrka vittadiniho muchomůrka vittadiniho | profimedia.cz

    Změna klimatu vážně ovlivnila i svět hub. Některé houby se přestaly tolik hojně vyskytovat a jiné se naopak přestěhovaly do Česka. Mezi nejhojnější invazní druhy patří muchomůrka vittadiniho. „Dříve rostla jenom na nějakých stepích, třeba v Českém středohoří, nyní roste na spoustě lokalit, třeba i v Praze v parcích. Takže je opravdu vidět, že se jí tady zalíbilo, a že je to téměř jistě vlivem teplejšího počasí,“ dodává mykolog Michal Mikšík. Cizí muchomůrka u nás roste v listnatých lesích, v parcích a na zahradách od května do září.  

    Pusťte si celý rozhovor s mykologem Michalem Mikšíkem:

    Video  Blesk Podcast: Mykolog radí, jak mít plný košík hub již od června. Cesty neobcházejte!  - Jiří Marek, Elmer Carvalho
    Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi