Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Smrtící tragédie v Alpách: Pod ledem našli věci mrtvých Čechů!

Autor: rix, ČTK - 
7. července 2022
12:00

Devět mrtvých horolezců. Taková je prozatímní děsivá bilance nedělního pádu ledovce pod vrcholem italského masivu Marmolada. Mezi mrtvými jsou bohužel i dva čeští občané. Ve změti ledu a těl v úterý záchranáři nalezli jejich doklady. Rodiny zemřelých se nyní vypořádávají s bolestivou ztrátou.

Jak uvedl italský deník Corriere Dela Sera, doklady obou mrtvých Čechů ležely ukryty pod vrstvou ledu. Rodiny teď čeká strastiplné čekání na to, až se podaří identifikovat všechny ostatky tragicky zemřelých. Už dříve portál uvedl, že bylo na Marmoladě nalezeno 220 kusů těl. Těla, které led rozdrtil, převezly úřady do města Canazei. 

Policisté teď budou mít plné ruce práce s identifikací obětí podle DNA. Jedině tak je prý možné mrtvé identifikovat. „Naší povinností je co nejrychleji postupovat kupředu,“ vysvětlil vedoucí alpské záchranné služby Maurizio Dellantonio s tím, že je jejich povinností odpovědět všem rodinám. „Čekají celé dny plní úzkostí“ doplnil. 

Všechny důležité nálezy, nejen části těl, jsou nejdříve vyfotografovány a následně vrtulníkem dopraveny do nedalekého města Canazei, kde je pečlivě prozkoumají, uvedl již v úterý Dellantonio. Prsteny, tetování, ale i horolezecké vybavení, to vše podle něj může pomoci při identifikaci.

Kvůli identifikaci obětí byl povolán i speciální policejní tým, který se zaměřuje na analýzy DNA, uvedla agentura Reuters. Záchranáři doufají, že budou moci ve čtvrtek, když se zlepší počasí, do oblasti zasažené sesuvem vyslat i týmy s pátracími psy. Dosud byly podmínky příliš nestabilní na to, aby záchranáři mohli vyrazit přímo na místo.

Příbuzní pohřešovaných italských horolezců nadále naléhají na úřady, aby se pokusily vyzvednout těla jejich blízkých, kteří zůstali pohřbeni pod ledem. Část ledovce, která se utrhla, měla podle všeho velikost zhruba jako bytový dům. Místní prokurátor Sandro Raimondi v rozhovoru pro italské státní rádio uvedl, že zahájil vyšetřování, které má zjistit, zda nešlo o nedbalost. Prokuratura si chce předvolat i experty z řad geologů. Zatím to ale podle Raimondiho vypadá, že lavinu nebylo možné předvídat.

Video  Pád ledovce na vrcholu hory Marmolada v italských Alpách  - Alpine-Adriatic Meteorological Society
Video se připravuje ...

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání