Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Potrhání žralokem nepřežily v Hurghadě dvě ženy: Útočil mořský predátor kvůli mršinám ve vodě?

Autor: jel - 
6. července 2022
16:06

Ke dvěma tragickým událostem došlo v pátek v turisticky oblíbeném městě Hurghada v Egyptě. V letovisku, které leží u Rudého moře, napadl žralok dvě ženy. Rumunka i Rakušanka po útoku zemřely. Není jasné, zda na obě zaútočilo totéž zvíře. Experti nyní přišli s teorií o tom, co mohlo žraloky vyprovokovat. 

V pátek v Hurghadě zemřela osmašedesátiletá Elizabeth S. z rakouského Tyrolska, která údajně několik let žila v Egyptě. Ženě se sice podařilo dostat po útoku na břeh, nicméně později zemřela v nemocnici. 

Druhou obětí byla čtyřicetiletá Rumunka. Zatím není jasné, zda smrt obou žen způsobil stejný žralok. Podle místních médií se ale útoky staly ve vzdálenosti asi 600 metrů. Úřady zatím pláže uzavřely. 

Podle webu oe24 měl v Egyptě útočit žralok mako, ten je považován za nejrychlejšího žraloka na světě. Dokáže plavat rychlostí až 70 km za hodinu. Ač je příbuzným žraloka bílého, na lidi obyčejně neútočí. Existuje však teorie, že zvíře vyprovokovaly k útoku mrtvé ovce.

V neděli 12. června se 1000 kilometrů jižně od Hurghady v súdánském přístavu Suakin potopila nákladní loď. Na její palubě bylo 15 tisíc ovcí, z nichž většina se utopila v moři a jejich těla odnesl proud na sever. Je tedy možné, že útok žraloka v Hurghadě souvisí právě s těly ovcí. 

To, že by spolu obě události mohly souviset, připouští i prezident ekologické unie Hassan El Tayeb.

Video  Smrtelný útok žraloka v Egyptě.  - Facebook
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání