Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Lavina v Alpách smetla dva mladíky: Nizozemci (†20 a †21) lyžovali mimo sjezdovku

Autor: ČTK - 
7. února 2022
21:00

Dva mladíky z Nizozemska dnes smetla lavina ve francouzských Savojských Alpách, když lyžovali ve volném terénu. Po dvojici na snowboardu a na lyžích pátrali záchranáři s pomocí psů a lavinových sond. Po převozu do nemocnice v Grenoblu lékaři u obou konstatovali smrt, uvedla stanice France Info.

Mladí muži, kterým bylo 20 a 21 let, se vydali po jižním úbočí svahu, který propojuje středisko Saint-Colomban-des-Villards se sousedním Toussuirem. Lavina se utrhla krátce před 13. hodinou v jedné ze soutěsek. Utržený blok sněhu oba lyžaře nesl asi 250 metrů.

V oblasti platí třetí z celkem pěti stupňů lavinového nebezpečí. Podle francouzského tisku se lavina utrhla kvůli bohatým sněhovým srážkám v posledních dnech v kombinaci se silným větrem. Tento týden došlo k několika sesuvům lavin také v Rakousku a v Itálii, zemřelo při nich deset lidí.

Lyžování mimo sjezdovky je jako ruská ruleta,“ poznamenal k neštěstí obchodní ředitel Nizozemského lyžařského svazu Arjen de Graaf citovaný nizozemských serverem AD. „Pokud máte dostatek zkušeností nebo vyrážíte s horským vůdcem, je to úžasný sport a skvělý zážitek. (...) Musíte ale vědět, co děláte, jinak se vystavujete obrovskému riziku,“ dodal.

Video  Záchrana vrtulníkem v Krokonoších.  - Horská služba
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi