Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Hrůza po pádu ledovce, který zabil i dva Čechy: V Alpách našli 220 kusů lidských těl!

Aktualizováno -
6. července 2022
21:14
Autor: shp - 
6. července 2022
12:54

Hrůza v Alpách! Po nečekaném sesuvu ledovce na hoře Marmolada, našli záchranáři 220 kusů lidských těl. Ty patří mrtvým, kteří při neštěstí zahynuli. Mezi nimi jsou i dva čeští kamarádi. Ve středu odpoledne úřady zvýšily počet oficiálně potvrzených obětí na 9. Mrtvých však může být ještě více. Stále se totiž pohřešují další lidé. 

Video  Pád ledovce na vrcholu hory Marmolada v italských Alpách  - Alpine-Adriatic Meteorological Society
Video se připravuje ...

Šest helikoptér a desítky dálkově ovládaných dronů stále hledají na hoře Marmolada další oběti přírodního neštěstí. Šance, že by se po smrtícím pádu ledovce podařilo najít ještě někoho živého, se blíží k nule. Mezi oběťmi jsou i dva Češi. Jde o kamarády, kteří se na Marmoladu vydali společně.

Podle italského deníku La Repubblica se ve středu dronům podařilo vypátrat pozůstatky dalších dvou osob, které nejspíš patří mezi dosud pohřešované horolezce.

Drony rovněž objevily pozůstatky ženy, není však jasné, zda jde o již potvrzenou oběť či osobu pohřešovanou. Nalezené pozůstatky je nyní potřeba důkladně prozkoumat a identifikovat.

Sedm osob utrpělo zranění, některá jsou vážná. Pravděpodobně tři osoby se ještě pohřešují, konečný počet mrtvých se tak může vyšplhat na 12. 

Těla zemřelých jsou na kusy

Italský web Corriere della Sera, který celé neštěstí detailně sleduje od jeho počátku, přinesl děsivé informace o tom, že záchranáři našli neuvěřitelných 220 kusů lidských těl. Vzhledem k stavu, v jakém mrtvoly nalezli, je jasné, jak musel být dopad ledovce zdrcující. Podařilo se ho i natočit na video.

Všechny důležité nálezy, nejen části těl, jsou nejdříve vyfotografovány a následně vrtulníkem dopraveny do Canazei, kde je pečlivě uchovají a prozkoumají, uvedl již v úterý šéf záchranné služby Maurizio Dellantonio. Prsteny, tetování, ale i horolezecké vybavení, to vše podle něj může pomoci danou osobu identifikovat.

Nyní musí vyšetřovatelé určit, komu ostatky patří. Vzhledem k zdeformovaným částem těl jim k tomu pomohou především DNA testy. Je totiž možné, že některé ostatky patří lidem, kteří jsou dosud považování za pohřešované. Jejich příbuzní dodali věci svých bližních a milovaných, podle kterých bude následné vzorky možné porovnat.

Experti na DNA

Všichni zemřelí si totiž zaslouží důstojný pohřeb. „Pokusím se co nejrychleji sehnat genetické experty, aby provedly tyto testy,“ uvedl pro portál prokurátor Trenta Sandro Raimondi. Právě on se ve středu sejde vyšetřovateli a bude mít navíc za úkol sestavit seznam lidí, kteří musí být kvůli fatálnímu neštěstí v italských Alpách vyslechnuti.

Franta Jetel ( 6. července 2022 18:56 )

To bych nechtel skladat.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání