Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Expert o důvodu, proč 37 lidí z Jablonce nad Nisou skončilo v nemocnici: V domě byla varna drog?!

Autor: VaB - 
10. června 2022
14:55

37 lidí v nemocnici, několikahodinový zásah hasičů a policistů na sídlišti v Jablonci nad Nisou a nakonec nález podezřelých rozpouštědel a látek sloužících mimo jiné i k výrobě pervitinu. Soudní znalec v oboru chemie a kriminalistiky Karel Lehmert to vše přisuzuje výrobně drog v domě.  

Hasiči, policisté a záchranáři zasahovali v domě od úterního podvečera do středečního dopoledne. V nemocnici postupně skončilo 37 lidí včetně devíti hasičů a dvou policistů. Všichni se totiž nadýchali do té doby neznámé směsice nebezpečných látek. 

Jejich stav se následně začal postupně zhoršovat, nemocnice v Liberci proto rozhodly, že nechají policejním vrtulníkem z Všeobecné fakultní nemocnice transportovat protilátky. Nakonec je nemocnice použít nemusela, bylo to spíše z preventivních důvodů.  

Obecné ohrožení 

Případem se zabývají i kriminalisté liberecké policie. „I nadále případ prověřujeme pro podezření ze spáchání trestného činu obecného ohrožení, přičemž probíhají standardní úkony trestního řízení, jako shromažďování dalších důkazních prostředků, analýza zajištěných věcí a záznamy výpovědí svědků z místa události,“ popsal mluvčí policie Vojtěch Robovský.  

Zároveň od hasičů z chemické laboratoře v Lázních Bohdaneč obdrželi i získané vzorky nebezpečných látek. „Výsledky rozboru z chemické laboratoře z odebraných vzorků obsahovaly pravděpodobně tyto látky: organická rozpouštědla, hexilenglykol, methylbenzandehyd, acetylaceton, dimethylbenzandehyd, toluen,“ informovali hasiči. 

Šlo o varnu? 

Blesk oslovil soudního znalce v oboru chemie a kriminalistiky Karla Lehmerta. „Dá se souhlasit se spekulací, kterou policie vyřkla, že by se opravdu mohlo jednat o varnu drog. Ostatně o tom už ze začátku spekulovali,“ popsal pro Blesk Lehmert.  

„Ty látky, které hasiči naměřili, tak některé z nich slouží k výrobě pervitinu a některé se objevují ve vzorcích vzduchu z míst, které k výrobě drog sloužila,“ doplnil. Podle Lehmerta jde o těkavé organické látky.  

Lehmer látky navíc popsal jako „průřez ovzduším varny“. „Jsou to látky, které se dají volně koupit, jsou tam ale i ty, které jsou už meziprodukty nebo plynnými exhalacemi při výrobě metamfetaminu (pervitinu – pozn. red). Nejde tedy o věci, které se dají volně koupit,“ popisuje.  

Dlouhodobé následky? 

Pokud by si problému v domě nikdo nevšiml nebo ho po delší dobu ignoroval, mohlo by to mít i dalekosáhlejší následky. „Dobře se to dá ilustrovat na případu muže, který skončil na jednotce intenzivní péče jenom díky tomu, že sešel do sklepa a nadýchal se látky těžší než vzduchu. Tady bylo jasně vidět, že to s ním nedopadlo úplně tak dobře jako s ostatními ve vyšších patrech,“ doplnil soudní znalec.  

K tomu, aby vařič nebyl odhalen, se používá podle chemika pokročilejší filtrace. Snaží se hlavně zabránit šíření zápachu, který vzniká při výrobě drog.  

Bleskoska ( 11. června 2022 04:46 )

Proti drogové mafii nic nezmůžete, protože ona část nájemníků angažuje a zapojí do hry, remcaly zastrašuje. Samozřejmostí je i krytí u policie a lékařů, kteří by něco mohli odhalit. Namísto krevního testu dostane "postižený" doporučení na psychiatrii a je vystaráno. Než dorazí hlídka policie, informátor vydá telefonem varování a byt se narychlo uklidí a zametou stopy. Bez soudního příkazu se přes práh nikdo nedostane a dveře se nemusí otevřít ani mužům zákona. Nakonec se zjistí, že ve sklepě zapáchala mrtvá myš, kterou nikdo nenašel. Varna se za dva tři týdny přestěhuje jinam, společné prostory se přemalují a odměny zúčastněným se vyplatí ve formě baráku za půjčený byt a aut za pomoc s distribucí a krytím akce v baráku. Je to tolerance? Je. Protože netolerance se trestá a tolerance odměňuje. nejen baráky, auty a penězi, ale i poškozením zdraví, pokud se člověk zdržuje v blízkosti.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání