Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Unikát v Litvínově: Bezpečnostní tlačítka mají chránit tamní žáky i pedagogy

Ilustrační foto.
Ilustrační foto.  (Autor: Blesk: Václav Burian)
Autor: pma - 
27. dubna 2022
19:38

Na konci letošního března došlo k děsivému incidentu, kdy devatenáctiletý student Středního odborného učiliště Ohradní v Praze zaútočil na svého učitele Jana K. mačetou. Pedagogové i žáci po celém Česku dostali strach z toho, že také u nich by se mohlo stát něco podobného. V severočeském Litvínově chtějí podobným incidentům předejít, proto se rozhodli ve školách nainstalovat speciální bezpečností tlačítka. V případě nouze by jejich zmáčknutí zalarmovalo policii, která by okamžitě vyrazila na místo.

Žák, který se prochází po chodbách školy se zbraní, je noční můrou všech rodičů, ale hlavně samotných pedagogů a žáků. V severočeském Litvínově chtějí podobným případům předcházet. Strážníci proto plánují do všech základních a mateřských škol postupně instalovat speciální bezpečností tlačítka, která mají pomoc při případných problémech a nečekaných událostech.

Důvodem je předejít konfliktním situacím

Princip je jednoduchý. Ve chvíli, kdy ve škole někdo tlačítko zmáčkne, operační středisko městské policie dostane hlášení a okamžitě je na místo vyslána minimálně jedna policejní hlídka.

„Začali jsme to stavět i na nedávných zkušenostech, které jsou ze světa nebo z České republiky. Došlo ke konfliktním situacím například s rodiči nebo i k napadení žáků či žák napadl další žáky a pedagogy,“ vysvětlil pro CNN Prima News velitel litvínovské městské policie Martin Klika.

Všichni se budou cítit ve větším bezpečí 

„Lidé ze školy nám nemusí dlouho vysvětlovat po telefonu, co se tam děje a proč chtějí poslat hlídku. My víme, že můžeme okamžitě reagovat,“ popsal pro  televizi velitel. „Tlačítka mohou být umístěna na veřejných místech tak, aby je kdokoli mohl zmáčknout a přivolal nezbytnou pomoc,“ dodal zástupce velitele městské policie Zdeněk Urban.

Učitelé v kabinetech a sborovnách budou mít speciální tlačítka k dispozici také, ovšem v bezdrátové podobě. Plošné zavedení bezpečnostních tlačítek na všech školách, má pomoci zamezit podobným tragédiím, jako byla ta nedávná na pražském učilišti, a přispět k tomu, aby se žáci i kantoři cítili v budovách bezpečněji. 

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání