Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Tereza složila kauci, aby mohla odcestovat do Česka: Slib, že se vrátí do Pákistánu!

Autor: rc - 
14. dubna 2022
05:00

Zprávu, na níž čekala celé roky, konečně dostala Tereza H. (25). Pákistánský soud v pondělí 10. dubna vydal písemný příkaz, díky němuž může odletět do Česka. Nicméně aby mohla odletět, musela složit 100 tisíc pákistánských rupií (víc než 12 tisíc Kč) jako záruku, že se vrátí do Pákistánu při projednávání odvolání. Celníci, kteří ji v zemi zadržovali, se totiž nevzdali a proti rozsudku soudu se odvolali!

Soudní tahanice pro Terezu H. ještě neskončily. Pětadvacetiletá rodačka z Uherského Hradiště byla zadržena v lednu roku 2018 na letišti v Láhuaru poté, co v jejích zavazadlech našli celníci bezmála devět kilogramů heroinu. Putovala do vazby a v březnu roku 2019 byla odsouzena na 8 let a 8 měsíců ve vězení. Proti rozsudku se ale ihned odvolala.

Odvolací soud se táhl dlouho. Až 1. listopadu 2021 byla zproštěna obžaloby. Přesto, že opustila brány věznice Kot Lakhpat, nemohla opustit zemi. Do jejího případu se vložili celníci a odmítli jí vrátit její osobní věci a vydat pas. Osobní věci nakonec vydali jejímu advokátovi Sajf ul-Mulúkovi.

Případ skončil u Nejvyššího soudu v Islámábádu, který nakonec rozhodl v její prospěch. V pátek 8. dubna padl verdikt, že se Tereza může vrátit do Česka. Aby ale mohla nasednout se svým otcem, který za ní přiletěl, aby ji odvezl domů, do letadla, musela počkat na písemný příkaz soudu.

Soudce Amir Farúq příkaz nakonec vydal o tři dny později - v pondělí 11. dubna. Celníci se ale nevzdali a proti rozsudku se odvolali. Případem se má tak znovu zabývat soud. Prokuratura nesouhlasila, aby Tereza opustila zemi.

Podle příkazu, do kterého měl Blesk.cz možnost nahlédnout, prokurátor argumentoval, že se nevrátí do Pákistánu k nástupu do výkonu trestu, pokud celníci v odvolání uspějí. Farúq však v příkazu uvedl, že „neexistuje žádný zákon, že by osoba měla zůstat v zemi.“

Tereza ale musela zaplatit kauci v hodnotě 100 tisíc pákistánských rupií, což je v přepočtu něco málo přes 12 tisíc Kč. Právě ta má zaručit, že se Češka vrátí do Pákistánu k soudnímu řízení. „Pokud bude Terezino odvolání nařízeno k projednávání, bude Tereza nucena přijet do Pákistánu,“ uvedl zdroj pro Blesk s tím, že pokud se Tereza nevrátí, částka skončí ve veřejné pokladně. „Celníci podali k Nejvyššímu soudu žalobu proti rozhodnutí Vrchního soudu v Láhauru,“ dodal zdroj.

VIDEO: Češka se postavila před soud v Islámábádu: Nová naděje pro Terezu H.

Video  Češka se postavila před soud v Islámábádu: Nová naděje pro Terezu H.  - Videohub
Video se připravuje ...

zirioges ( 16. dubna 2022 07:39 )

To nemění nic na věci, že se v ČR prodej drog, alkoholu a cigaret aj. nezastavil. Drogově závislí mají opět euforické velikonoce a Zeman tu svou Becherovku

jarys5 ( 15. dubna 2022 07:00 )

Dostavit se znova k projednávání odvolání? Za co, vždyť už bylo hodně odročení a justičních taškařic.

Makusanys ( 15. dubna 2022 00:07 )

Když se vda a změní bydliště a přestane se o ní psát v novinach,muze mít Pákistán u pr....

Wells ( 14. dubna 2022 21:16 )

Byla by padlá na hlavu kdyby se tam vrátila, tam už jí nikdo neuvidí.

maxpax ( 14. dubna 2022 16:51 )

Pochybuji, že odcestuje do Česka, tady nebydlela ani před tím, než ji někdo naložil,bez jejího vědomí a aniž by to poznala, 9 kilo heráku do kufru .
Pochybuji že se někdy, kdyby to bylo dle soudu třeba, vrátí do Pákistánu .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání