Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Obří požár v Mladé Boleslavi: Hasiči ho zlikvidovali. Odhadovaná škoda je přes miliardu!

Aktualizováno -
30. ledna 2022
14:22
Autor: yks, ČTK - 
29. ledna 2022
21:30

Desetimetrové plameny a spousta kouře. To mohli sledovat obyvatelé Mladé Boleslavi v sobotu v noci. Požár zachvátil haly v průmyslovém areálu. Hasiči vyhlásili nejvyšší, zvláštní stupeň poplachu. Plameny totiž nemohli dostat pod kontrolu a ty se začaly šířit. Podařilo se jim to až po téměř šesti hodinách. Škoda přesáhne miliardu korun.

Požár v sobotu večer zachvátil průmyslovou halu v místní části Čejetičky, nedaleko mladoboleslavského nádraží. „Podle prvotních informací se uvnitř nikdo nenacházel,“ sdělila mluvčí středočeské policie Richterová s tím, že plameny šlehaly až do výše deseti metrů.

Video  Mohutný požár v Mladé Boleslavi! Vzplál průmyslový areál 
Video se připravuje ...

Hasiči vyjížděli k hlášenému požáru odpadu po 20:30, ale na místě zjistili, že hoří palety vyskládané do výšky několika metrů. Z palet se požár přenesl na blízké haly. U jedné z nich se při požáru propadla střecha. „Zasahujeme v Čejetičkách na Mladoboleslavsku u požáru naskladněných palet vedle haly. Ta je požárem také zasažena. Je vyhlášen třetí stupeň poplachu, zasahuje 13 jednotek. Na místě jsme zřídili čerpací stanoviště. Zatím se nám nepodařilo dostat požár pod kontrolu,“ uvedli hasiči na twitteru. Jenže pak se situace začala zhoršovat.

„Požár se zatím nedaří zastavit, hasiči vyhlásili nejdříve třetí a pak nejvyšší, zvláštní stupeň poplachu. Aktuálně mají nedostatek vody potřebné k zásahu,“ řekl před 23. hodinou ČTK mluvčí hasičů Jan Sýkora. Plameny se rychle šířily dál.

Přitom už kolem 22:30 zasahovalo u požáru více než 100 profesionálních i dobrovolných hasičů s 38 hasičskými auty. Nejvyšší, zvláštní stupeň poplachu se vyhlašuje výjimečně, u velkých požárů či při živelních pohromách.Jediné štěstí bylo, že se v době požáru snad nikdo uvnitř nenacházel. „Nemám informaci, že by byl na místě někdo zraněný,“ řekl Sýkora.

Pod kontrolu se jim požár podařilo dostat po druhé ráno, tedy téměř po šesti hodinách. Nejvyšší, zvláštní stupeň poplachu byl v noci snížen na třetí a kolem 04:00 na druhý stupeň. Situaci na místě komplikoval silný vítr. Podle mluvčího hasičů Jana Sýkory měly dohašovací práce pokračovat ještě několik hodin. A to se také stalo. Požár se podařilo zcela zlikvidovat až před 13:30.

Video  Dohašování požáru v Mladé Boleslavi  - Aktu.cz
Video se připravuje ...

Uhašení požáru bránila zřícená část jedné z hal. Hasiči proto na místo přivezli rypadlo ze záchranného útvaru, které pomohlo s rozebráním zborcené konstrukce. Příčina požáru zatím není známa. Při rozsáhlém požáru vznikla podle prvotních odhadů škoda přes miliardu korun, uvedla policie. Pokud by se předběžný odhad potvrdil, šlo by o jeden z nejničivějších požárů v Česku. 

Sanhnusak ( 30. ledna 2022 22:46 )

...a poblíž zase pár ruských diverzantů trávilo dovolenou na zdravém vzduchu...

Jelimanek ( 30. ledna 2022 21:54 )

Troubili hasiči do pochodu a do pochodu a do pochodu, že jim spad velitel do záchodu a do záchodu a do záchodu

krapotkin ( 30. ledna 2022 12:51 )

Jako ta chata v Hostýnských vrších. Nejdou kšefty, tak to pojišťovna zacáluje a exsoudruh podnikatel má zase prachy na dovolené v Karibiku.

krapotkin ( 30. ledna 2022 12:49 )

Podobný případ se stal za totáče v Litvínově - hořel tehdejší MěNV a hasiči (tehdy požárníci) přijeli k ohni s prázdou cisternou.

sasa vs.cenzor ( 30. ledna 2022 11:00 )

Možná by se patřičný Architekt a jeho team, stavební odbor, i kolaudační komise měla zamyslet - proč stavět takto veliké areály navíc na zelené louce - tj. zločin !

viz. Nošovické zelí proslavené všude svou chutí a kvalitou a nyní plechařinou !
že by Ti Korejci byli (lenivější) nežli Češi - to se mi nechce věřit.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání