Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Terezu H. (25) schovali zaměstnanci české ambasády: Informační embargo a strach o její život?!

Autor: VaB - 
21. listopadu 2021
05:00

Čtyři roky Tereza H. (25) v Pákistánu bojovala o svou svobodu, než uspěla s odvoláním proti téměř devítiletému trestu odnětí svobody za pašování heroinu. Ven z vězení se dostala v sobotu a před branami věznice na ni čekala dvě auta pracovníků české ambasády. České ministerstvo zahraničních věcí pak oficiálně potvrdilo Terezino propuštění, zároveň ale vyhlásilo informační embargo. Důvodem bylo přání Terezina tatínka a zřejmě i strach o její život!

V lednu roku 2018 zadrželi celníci na letišti v pákistánském Láhauru mladou občanku České republiky. Tereze H. (25) našli v kufru téměř devět kilo heroinu a obvinili ji z pašování drogy. Následující rok v březnu si vyslechla trest, měla si odsedět osm let a osm měsíců.

Od začátku ale Tereza tvrdila, že je nevinná a že jí drogu někdo zřejmě podstrčil. Téměř čtyři roky od zatčení jí dal soud konečně za pravdu a 1. listopadu obvinění zrušil. Rodačka z Uherského Hradiště definitivně opustila věznici Kot Lakhpat v sobotu 20. listopadu.

Před věznicí na Terezu čekal její právník a pracovníci tamní české ambasády se dvěma vozy. „Terezin otec dal členům ambasády razantně najevo, aby s nikým v Pákistánu nemluvili,“ zjistil na místě zdroj Blesku. „Tereza odjela společně s pracovníkem zastupitelského úřadu,“ doplnil zdroj.

Informaci o Terezině propuštění z vězení následně potvrdilo i ministerstvo zahraničních věcí ČR. „Naše ambasáda jí nyní bude nápomocná při zajištění cesty zpět do ČR. Na výslovné přání rodiny nebudeme poskytovat další detaily,“ uvedlo ministerstvo na twitteru. Terezin otec už na začátku listopadu televizi Nova sdělil, že si přeje svou dceru vidět v České republice co nejdříve. „Teď mě zajímá pouze jediné. A to je, aby Terezka bezpečně a co nejdříve přicestovala domů,“ řekl.

Ovšem kdy a jak přesně se propuštěná žena vrátí domů, není zatím jisté. České úřady tají i místo, kde se Tereza aktuálně nachází. A důvodem není jen přání rodiny, jak prozradil český europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). „Pobývá na bezpečném místě, které nemůže být specifikováno kvůli tomu, že patřila ke korunním svědkům vystupujícím proti pákistánské drogové mafii. Je v jejím zájmu, aby nikdo nevěděl, kde se nachází. Bude tam do doby, než nasedne do letadla a opustí území Pákistánu,“ sdělil Zdechovský stanici CNN Prima News.

Podle pákistánského zdroje Blesku by Tereza měla v Pákistánu strávit určitě několik dalších dní. „Tereza byla po propuštění z věznice šťastná. V Láhauru zůstane ještě další tři dny,“ informoval zdroj.

sidneyfoster ( 30. listopadu 2021 08:45 )

Jen aby nám nepozavírali celou ambasádu za napomáhání

vinnetouvi ( 22. listopadu 2021 04:19 )

Z jakých asi zdrojů má tatík těžké peníze na placení těchto černot jeho prostitutky a drogové dealerky? A ta její letitá činnost se mu zamlouvala, že ji ještě kryje?

rozaz ( 21. listopadu 2021 21:56 )

Třeba doufá, že mu podrží.

rozaz ( 21. listopadu 2021 21:15 )

To je blábol.

radsab ( 21. listopadu 2021 19:54 )

vinnetouvi, hele nemáš na to s tou dívkou ceknout ani anglicky, což musela kompletní proces zvládnout!!! Jak ji odsuzuje, buď odsouzen až uděláš ty ve svým životě chyby!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání