Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Husákova smrt veřejnost před 30 lety nezajímala: Tragická nehoda jeho manželky rezonuje dodnes

Autor: mc - 
18. listopadu 2021
05:00

Gustáv Husák, osmý prezident Československa, měl původně strávit doživotí ve vězení. A to dokonce za velezradu. Jen díky neustálému protahování výslechů patrně unikl trestu smrti. Během pár let tak šel z kriminálu přímo do prezidentského křesla. Konec své vlády přijal s klidem, revoluci odmítl řešit násilím. Když o dva roky později zemřel, nekonal se žádný státní smutek, natož pohřeb. O jeho smrti informovala média jen krátce. Mnohem větší odezvu zaznamenala smrt jeho druhé manželky. A ani vztah s tou první neskončil bez skandálu.

Když před 30 lety zemřel bývalý prezident Československa Gustáv Husák, mnoho lidí si na něj nevzpomnělo. Podlehl selhání srdečního, cévního a dýchacího systému v nemocnici v Bratislavě. Pohřeb se konal pouze v kruhu nejbližších bez státních poct. Přesto se posledního rozloučení zúčastnili „nejvyšší představitelé SNR a vlády SR František Mikloško a Ján Čarnogurský. Mezi přítomnými byli i jeho bývalí spolupracovníci Miloš Jakeš, Jozef Lenárt, Peter Colotka, Jaromír Obzina, Viliam Plevza a další,“ jak informovala ČSTK 21. listopadu. Čárnogurský později čelil kritice z Česka, lidem totiž toto gesto připadalo jako projev úcty k Husákovým postojům.

Video  Medailonek: Gustáv Husák  - Videohub
Video se připravuje ...

Mnohem větší zájem veřejnosti ale zaznamenala tragická smrt Husákovy druhé manželky Viery rozené Čáslavské. Ta si při pobytu v lázních po pádu na schodech naštípla kost v levém rameni. V bardejovských lázních by poměrně lehké zranění dokázali ošetřit sami, ale manželku prezidenta prostě musely mít na starosti jen lékařské špičky. Pro Vieru tedy přiletěl vrtulník; Husáková, její osobní strážce i ředitel sanatoria počítali, že do Bratislavy poletí až druhý den ráno.

Osudová mlha

Jenže pilot a ostatně i lékař trvali na okamžitém přesunu do nemocnice. Ale na bratislavském letišti se v říjnovém počasí během pouhé hodiny kvůli mlze viditelnost snížila z 1800 metrů na pouhých 50! Přistání se vrtulníku nezdařilo a druhý pokus skončil kolizí se zemí. Jenže kvůli mlze nikdo nevěděl, co se stalo, ani kde přesně vrtulník je. Záchranáři ho podle serveru iDnes.cz hledali hodinu, než jeden z nich ucítil benzín. Kolem trosek ležela tři těla lidí z posádky, všichni byli mrtví. Vytáhli živého lékaře, který zemřel později v nemocnici. Prezidentovu manželku se po vysvobození z trosek oživit nepodařilo. Později se ukázalo, že za nehodou stály povětrnostní podmínky, oslnění pilota světly, špatný odhad a mizerná viditelnost.

Husák seděl ve vězení a manželka mu zahýbala s hercem

Ani s Husákovou první manželkou to ale nedopadlo slavně. Magdu Lokvencovou si vzal v roce 1938 a měli spolu dva syny. Jenže když v roce 1950 nastoupil Husák do vězení, zpečetilo to jejich manželství. Magda mu začala zahýbat s hereckým kolegou Ctiborem Filčíkem, hvězdou Jánošíka či Kapitána Dlabače. Ten se o Magdu a Husákovy dva syny po celou dobu příkladně staral. Když Husák vyšel v roce 1960 z vězení, nechali se rozvést.

mirelay ( 18. listopadu 2021 12:51 )

Já toho člověka nikdy neviděla se smát.

žanyn ( 18. listopadu 2021 12:13 )

Jo. A nakonec vlastně oni tehdejší disidenti zůsobili onen vpád varš. smlouvy do republiky. Odmítali totiž rakety u hranic jako byly ony Pershinky v záp. Německu. Tak to rusáci roznodli násilém...

žanyn ( 18. listopadu 2021 12:08 )

Inu - pokud jde pouze o materiální zabezpečení a ne o ony STB kauzy, tak Husák bude historií chápán jako živitel národa. I na tom jeho kamarádíčkování s Brežněvem vždy něco vydobyl pro národ.

Zobrazit celou diskusi