Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Neobjasněné úmrtí zakladatele Československa: Objednal si Štefánikovu smrt Masaryk?

Autor: venu - 
28. října 2021
15:47

Za vznikem Československa stála pětice mužů. Masaryk, Beneš, Rašín, Kramář a Štefánik. Poslední z nich byl slovenským astronomem a mužem, který toužil po samostatném státě z celého srdce. A také pro to mnoho udělal. Jeho život by vydal na nespočet knih. A nejenom život, ale i smrt, která je zahalena rouškou tajemství dodnes.

Milan Rastislav Štefánik nebyl jen vystudovaný astronom, letec, generál a politik. Byl především jedním ze zakladatelů Československa. Pro vznik republiky byl ochotný udělat vše, co bylo v jeho silách. Navzdory podlomenému zdraví cestoval po světě, vytvářel cenné kontakty a bojoval za svoji vlast. To však netušil, že na půdu vysněné vlasti v podstatě nikdy nevkročí. Na jejím území ho dohnala pouze smrt.

Štefánikovi bylo 38 let, když přišel jeho konec. Letěl letadlem z Itálie do Bratislavy 4. května 1919. Letadlo se však těsně před přistáním z ničeho nic zřítilo na zem. Všichni pasažéři na palubě byli na místě mrtví. 

Tragická nehoda nebyla nikdy objasněna. Oficiální teorie je pouze možným předpokladem. S největší pravděpodobností se jednalo o nehodu, jejíž příčinou mohl být poryv větru, technická závada či chyba pilota při manévrování. Spekulovalo se však i nad dalšími příčinami.

Jednou z nich byla možnost, že Štefánika zradilo jeho už tak dost podlomené zdraví a omdlel na výškové kormidlo. Další možností pak byla sebevražda, protože se cítil svými kolegy Masarykem a Benešem odstavený na vedlejší kolej. A dokonce se spekulovalo i o tom, že si jeho smrt objednali právě oba výše zmínění představitelé republiky. Štefánik s Benešem a Masarykem totiž neměl nikterak dobré vztahy. Navíc je kritizoval za to, že dělají mnohá rozhodnutí bez jeho vědomí. Této verzi navíc nahrává i fakt, že ani jeden nepřišel na jeho pohřeb. Jak to ale bylo opravdu, to se už asi jen tak nedozvíme. Jaké další teorie byly ve hře a jaký vlastně byl generál Štefánik, sledujte v novém díle pořadu Životy slavných.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi