Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Autobus ve Slaném zabil Kubu (†7): Řidič odešel od soudu s podmínkou!

Aktualizováno -
26. října 2021
13:07
Autor: ČTK - 
26. října 2021
12:38

Kladenský soud v úterý uložil řidiči autobusu, který ve Slaném usmrtil sedmiletého Kubu, podmíněný trest 12 měsíců s odkladem na 24 měsíců a zákaz řízení na tři roky. Rozsudek není pravomocný. Devětapadesátiletý obžalovaný se dopustil usmrcení z nedbalosti tím, že nesprávně reagoval na vzniklou situaci, uvedl soudce Štěpán Jirounek. Řidičův obhájce se odvolal, trvá na tom, že jeho klient je nevinný. Žalobkyně si ponechala zákonnou lhůtu.

Tragická nehoda, při které zahynul Kuba, který chodil do první třídy, se stala loni v červnu na slánském autobusovém nádraží. Při nehodě utrpěli zranění další tři lidé.

„V podstatě se jednalo o shodu několika okolností, která vyvrcholila tragickým najetím do hloučku dětí,“ uvedl soudce. V rozsudku připomněl, že řidič měl na nohou nevhodnou obuv, pantofle, nepřizpůsobil jízdu podmínkám a nesprávnou manipulací s pedálem aktivoval systém, který způsobil nepřiměřené zrychlení autobusu. Následně strhl řízení, čímž autobus nasměroval do hloučku dětí, které seděly na obrubníku. „Vaše reakce, jako reakce profesionálního řidiče, nebyla správná,“ řekl soudce obžalovanému.

Technickou závadu podle Jirounka nelze zcela vyloučit a bylo by třeba podrobnější ohledání po nehodě. Je ale méně pravděpodobná a podstatný byl způsob řešení situace, dodal. Uvedl, že místo opakovaného sešlápnutí údajně zaseknutého plynového pedálu měl řidič brzdit.

Řidič v minulosti napsal rodině školáka omluvný dopis, ve kterém uvedl, že jediný, kdo selhal, byl on sám. Později při soudním jednání vypověděl, že při zrychlení autobusu se domníval, že se zasekl plyn, a snažil se situaci vyřešit prošlápnutím pedálu. Žalobkyně navrhovala řidiči dvouletý trest s podmínkou na 40 měsíců, peněžitý trest a zákaz činnosti, řidičův obhájce žádal zproštění obžaloby.

VIDEO: Autobus vjel ve Slaném na zastávku plnou lidí. Dítě zemřelo

Video  Autobus vjel ve Slaném na zastávku plnou lidí. Dítě zemřelo  - Blesk.cz - David Malík
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání