Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Drogový superšéf Gallardo známý ze seriálu Narcos: Mexiko - Promluvil poprvé po 32 letech v base!

Autor: ran - 
22. srpna 2021
17:00

Nechvalně proslulý mexický narkobaron Miguel Ángel Félix Gallardo (75) tráví ve vězení svá poslední léta, dál ale neoblomně stojí za svým. Tvrdí, že nikdy nic špatného neudělal, s drogami nikdy neobchodoval, nic neřídil a své domnělé kumpány z drogového podsvětí v životě neviděl.

Gallardo v 70. letech založil největší mexický drogový kartel, kterému američtí federální agenti začali přezdívat kartel z Guadalajary. Gallardo o svých tehdejších největších kumpánech Ernestu Carrillemovi a Rafaelu Quinterovi, kteří mu se zakládáním kartelu pomáhali, dnes říká, že je v životě neviděl a nikdy s nimi nic neměl společného.

V roce 1989 se Gallardo dostal do vězení. Po 28 letech trvajícím soudu byl v roce 2017 v mexickém Jaliscu odsouzen k 37 letům vězení za vraždu amerického federálního agenta Enriqueho „Kiki“ Camarena, jehož tělo se našlo na Gallardových pozemcích. Narkobarona usvědčili i z dalších zločinů, kromě vraždy a obchodování s drogami také z praní špinavých peněz, úplatků, držení zbraní a újmy na zdraví.

Nyní po 32 letech, které strávil v přísně střeženém zařízení, Gallardo – už jako starý, nemocný a nemohoucí muž – poprvé poskytl médiím rozhovor. Vedla ho s ním reportérka televize Telemundo.

Gallardo je podle vlastních slov naprosto čestným člověkem, který až do svého zadržení v klidu farmařil a žil rodinným životem s manželkou a dcerou. Kromě toho, že měl dva staré hotely, nikdy nic jiného prý neřídil a neudělal nikdy nic špatného. Ve vězení se k němu prý celá desetiletí špatně chovali, ani mu neumožnili kontakt s právníkem. Rovněž prý netuší, za co přesně ho vězní. Agenta Camarena v životě neviděl a nemá s ním nic společného. Kdo řídil guadalajarský kartel, prý také nemá zdání.

Americké a mexické úřady ale mají za prokázané, že vedl rozsáhlé drogové „impérium“, které mělo kořeny prorostlé do mnoha států Mexika. Gallardo měl pod palcem obchod s vlčím mákem (pro tvorbu heroinu) a marihuanou, napojil se také na kolumbijské kartely a podílel se na pašování kokainu do Spojených států. Jako úplně první narkobaron zprovoznil ilegální letecké koridory mířící s drogovým kontrabandem z Latinské Ameriky až na sever Mexika a dál do USA.   

Gallardovi se přezdívalo jednoduše Kmotr a měl pod sebou spoustu později nechvalně proslavených drogových mafiánů, jako byl Arellano Félix, Amado Carrillo Fuentes nebo Joaquín „Prcek“ Guzmán. Ze „zakladatelské trojice“ (kterou tvořil on, Carrillemo a Quintera) je jediný, kdo ještě zůstává ve vězní. Rafaela Quintera pustili v roce 2013, protože byl podle soudu odsouzen za zločin, který nespáchal. Teď ho marně hledají mexické i americké úřady.

 

Gallardo je už napevno součástí mexické popkultury, Netflix mu věnoval jeden díl své kriminální série nazvané Narcos: Mexiko. Americké úřady odhadují, že „mega mafián“ v okamžiku zadržení vlastnil majetek v hodnotě přes 50 milionů dolarů. 

Při rozhovoru s reportérkou televize Telemundo si Kmotr postěžoval na zdraví, moc dlouhý život mu už prý nezbývá, pohybuje se jen na kolečkovém křesle, téměř ohluchl a zcela oslepl na jedno oko. „Zdraví mám bídné, rodina mi připravuje hrob u kořenů stromu. Přišel jsem o všechno, o manželku, dceru i hmat, sluch a zrak,“ vypočítával. „Jsem živoucí mrtvola, která nečeká už na nic jiného, než aby byla zakopána pod strom,“ uvedl.

Stejně jako v průběhu více než 30letého věznění, ani při rozhovoru před kamerami nepřipustil sebemenší přestupek proti morálce nebo zákonům, jehož by se býval mohl někdy ve svém životě dopustit.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání