Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Soud zrušil Tempelovi výkon doživotního trestu: Muž ale stejně zůstává ve vězení

Aktualizováno -
6. srpna 2021
12:36
Autor: ČTK - 
5. srpna 2021
15:44

Pražský vrchní soud rozhodl, že se Robert Tempel nebere do vazby a zároveň vydal příkaz k jeho propuštění z výkonu doživotního trestu odnětí svobody. Na svobodu ale propuštěn nebyl, protože ještě nevykonal zbytek dřívějšího trestu uloženého jiným soudem. ČTK to sdělila mluvčí vrchního soudu Kateřina Kolářová. Muž byl odsouzen na doživotí za dvojnásobnou vraždu spáchanou v roce 2001 na Sokolovsku. Ústavní soud ale toto rozhodnutí minulý týden zrušil. V současné době je ve věznici v Bělušicích. 

Podle serveru Seznam Zprávy zůstává Tempel ve vězení kvůli loupežnému přepadení banky, za které byl původně odsouzen už v roce 1996. „Z výkonu tohoto trestu odnětí svobody byl obžalovaný sice podmíněně propuštěn, nicméně usnesením Okresního soudu Karlovy Vary ze dne 4. března 2005 mu byl zbytek tohoto trestu pravomocně přeměněn v nepodmíněný trest odnětí svobody v trvání 457 dnů,“ uvedl vrchní soud v usnesení, jehož text mají Seznam Zprávy k dispozici.

Ústavní soud po zásahu Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku revidoval svá starší odmítavá rozhodnutí. Případ vrátil podle Tempelova právníka Jaroslava Ortmana do stadia, kdy plzeňský krajský soud vynesl nepravomocný zprošťující rozsudek. Přezkoumávat ho bude opět odvolací pražský vrchní soud.Tempel je podle informací ČTK aktuálně ve věznici v Bělušicích.

Důvodem pro nové kroky v Tempelově kauze bylo stanovisko štrasburského soudu, který se za odsouzeného muže postavil loni v červnu. Českou republiku zkritizoval za „významné selhání justice" při projednávání Tempelova případu. Pochybení spočívalo v délce řízení, ale také v přesunu věci z Plzně do Prahy a v tlaku odvolacího soudu na prvostupňový senát. Podle nálezu vrchní soud v podstatě sám hodnotil některé důkazy, třeba věrohodnost klíčového svědka, aniž je sám provedl. Dokazování se odehrávalo u krajského soudu.

Vraždy, za něž byl Tempel potrestán, se staly na lesním parkovišti u Hruškové na Sokolovsku. Tempel tam podle rozsudku předal své oběti 400.000 korun za auto, které si údajně chtěl koupit. Následně prý muže zastřelil. Zasáhl údajně i druhého muže a poté jej bil do hlavy železnou tyčí s kusem betonu a montážním klíčem. Obě těla podle názoru obžaloby následující den zakopal na Chebsku.

Tempel se hájil tím, že vraždu nespáchal on, ale člověk přezdívaný Biftek, který byl také na místě činu a jenž později v kauze vystupoval jako klíčový svědek. Podle Tempela šlo v kauze o drogy a splacení dluhu. Byl to právě klíčový svědek, kdo dovedl policii na místo, kde byli zakopáni mrtví mladíci. Doživotí dostal Tempel jako souhrnný trest za vraždy a za dvě předchozí loupeže.

padrino ( 5. srpna 2021 17:15 )

Na jak dlouho,má se Kájínek bát?

http­s://ww­w.bl­esk.cz­/cla­nek/zp­ravy-krimi/­609687­/kaji­nek-o-spoluvezni-ktery-sije-plysaky-vyvrazdi-me-blizke.html

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání