Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Libor nanosil do banky miliardy: Když neprokáže jejich původ, bude mít problémy

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: profimedia)
Autor: jel - 
5. srpna 2021
16:31

Podivný případ se odehrál v polovině července. Muž z obce Valtířov, který byl zároveň do letošního jara majitelem směnárny v Ústí nad Labem, měl během patnácti let nanosit do banky téměř 90 miliard korun. Kde se peníze vzaly, není vůbec jasné. To teď zjišťuje i finanční správa, pokud totiž jejich původ nedoloží, bude mu doměřeno zdanění a vysoká pokuta! 

O případu informoval minulý měsíc server iRozhlas, který podivný případ detailně zmapoval. Zabývali se jím také kriminalisté, domnívali se, že jde o praní špinavých peněz z Ruska. Nepodařilo se jim to však prokázat, a tak případ odložili.

A o co tedy šlo? Libor O. nosil peníze vždy do banky Raiffeisenbank v pražské Vodičkově ulici. U sebe měl tašku nebo kufřík s velkým množstvím financí v eurech a ukládal je na svůj účet. „V podstatě vzápětí je vybíral zpátky, tentokrát už ale v dolarech,“ sdělil iRozhlasu jeden ze zdrojů.

Server se dále dotazoval přímo Libora O., kde k penězům přišel, ten však neodpověděl. Bance ovšem tvrdil, že pocházejí z jiných pražských směnáren. Mluvčí generálního finančního ředitelství Zuzana Mašátová sice odmítla sdělit detaily k případu, uvedla ovšem, jak obecně probíhají kontroly, zda jsou peníze zdaněny.

Pokud mají totiž kontroloři pochybnosti, mohu osobu vyzvat, aby doložila původ svých příjmů. „V případě, že neprokáže zdroj a výši příjmů vedoucí k nárůstu jmění, orgány finanční správy v souladu procesním předpisem doměří daňovou povinnost a penále, případně další sankce,“ řekla Mašátová webu.

Za takový příjem jsou považovány i vklady eur, které Libor O. nosil do banky. V případě, že se původ peněz neprokáže, správce daně by mohl doměřit daň ve výši 15 procent a dále také penále, které může být až padesát procent z doměřené daně, jak sdělila daňová expertka Simona Hornochová.

dietr ( 5. srpna 2021 19:29 )

Dvanáct let je promlčených a za ty tři roky jim tu daň doplatí bez mrknutí oka.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání