Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Češi prý přepadli klenotnickou rodinu: Čelí obvinění z násilného vydírání, únosu a žhářství

Češi prý přepadli klenotnickou rodinu: Čelí obvinění z násilného vydírání, únosu a žhářství (ilustrační foto).
Češi prý přepadli klenotnickou rodinu: Čelí obvinění z násilného vydírání, únosu a žhářství (ilustrační foto).  (Autor: profimedia.cz - ilustrace)
Aktualizováno -
7. června 2021
21:12
Autor: ČTK - 
7. června 2021
21:05

Před zemským soudem v Salcburku začal proces se dvěma Čechy obžalovanými z brutálního přepadení klenotnické rodiny. Muži ve věku 43 a 40 let čelí obvinění z násilného vydírání, únosu a žhářství. Starší z dvojice trvá na své nevině, mladší se k činu přiznal, informovala agentura APA. Podle prokuratury se obžalovaní v srpnu 2019 spolu s dalším komplicem vloupali do domu v obci Koppl u Salcburku a násilím přinutili jeho majitele, aby jim vydali šperky. Proces byl podle APA pozdě odpoledne přerušen do 22. července kvůli vyžádání dalších důkazů.

Přepadení podle státní zástupkyně absolvovali martyrium. „Zní to jako scénář k thrilleru, čím si rodina prošla,“ řekla na úvod procesu. Maskovaní ozbrojení muži se dostali dovnitř přes balkon a zaútočili na manžele ve věku 35 a 41 let, kteří v domě žili. V přítomnosti jejich dvou malých dětí ve věku dvou a čtyř let je spoutali, stejně jako 26letou Jihoameričanku, která v domě pracovala jako au-pair. Majitele domu zbili a jeho ženu přinutili, aby jim vydala z trezoru cennosti v hodnotě 150.000 eur (3,81 milionu korun).

Následně ženu donutili, aby se vydala autem do centra Salcburku, kde provozovala klenotnický obchod, a aby přivezla šperky. Děti, manžela a au-pair pracovnici si vzali jako rukojmí. Přepadení se jim ale nakonec vymklo z rukou. Rodinu se pokusili odvézt v kufru auta do lesa, kde se jim však vůz porouchal. Nechali ho proto na místě a uprchli na horských kolech. Rodinu v autě objevili náhodní lidé, kteří přivolali pomoc.

Stopy chtěli pachatelé zamést tím, že se pokusili dům zapálit. Když spatřili náhodné dva kolemjdoucí, jak volají policii, jeden z mužů čtyřikrát vystřelil do vzduchu a volajícímu muži vytrhl mobil z ruky. Škody na vile dosáhly 1,5 milionu eur (38,1 milionu korun), rodina se z ní po přepadení odstěhovala.

Vyšetřovatelé našli v domě po pachatelích 120 stop, přičemž analýza DNA podle nich prokazuje přítomnost obou obžalovaných na místě činu. Dvojici navíc zachytila bezpečnostní kamera, umístěná na nedalekém penzionu, jak ujíždějí na kolech směrem do údolí. Proti třetímu muži se nadále vede vyšetřování.

Třiačtyřicetiletý Čech, dříve trestán kvůli násilným a majetkovým trestným činům, byl v listopadu 2019 zatčen v Praze a následně vydán do Rakouska. Naposledy pracoval jako zprostředkovatel práce a řidič a v dubnu 2019 byl po několika letech za mřížemi podmínečně propuštěn z vězení.

Mladšího z obžalovaných, trestaného dříve za bankovní loupež, dopadli čeští policisté v české metropoli v prosinci 2020 a rovněž jej vydali rakouským úřadům. Také tento muž pracoval jako řidič a v roce 2012 byl propuštěn z vězení, kde si odpykával trest za bankovní přepadení. Podle rakouské státní zástupkyně se dvojice seznámila před zhruba deseti lety při výkonu trestu v jedné pražské věznici.

„Nic jsem neudělal,“ řekl dnes 43letý Čech před soudem. Jeho právní zástupce uvedl, že čin spáchat nemohl, neboť se tou dobou nacházel v Praze. Klenoty nalezené při domovní prohlídce jsou podle něj bezcenné skleněné předměty, které z loupeže u Salcburku rozhodně nepocházejí.

Druhý obžalovaný se k činu před soudem k překvapení svého společníka doznal, uvedla APA. K činu jej podle obhájce přemluvili dva muži z bývalé Jugoslávie.

Oběti - přepadená rodina i dva kolemjdoucí - utrpěly trauma a musely vyhledat psychologickou pomoc. Jejich advokát požaduje odškodné v celkové výši 160.000 eur (přes čtyři miliony korun).

VIDEO: Služební pes Roky vyštěkal zloděje kol na Rychnovsku.

Video  Služební pes Roky vyštěkal zloděje kol na Rychnovsku.  - Policie ČR
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání