Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Obhájce vraha černocha Floyda chce nový proces: Soud s policistou Chauvinem prý nebyl spravedlivý

Autor: ČTK - 
5. května 2021
05:57

Obhájce bývalého policisty Dereka Chauvina v úterý požádal soud v Minneapolisu o nový proces pro svého klienta. Učinil tak zhruba dva týdny poté, co porota Chauvina shledala vinným z vraždy a zabití černocha George Floyda. Obhájce expolicisty Eric Nelson podal u soudu několik návrhů s žádostí o nový proces, ve kterých uvedl, že dosavadní soud s jeho klientem nebyl spravedlivý, uvedla agentura Reuters.

Podle Nelsona se porota a prokuratura dopustily pochybení, během procesu došlo k nesprávnému právnímu posouzení a verdikt padl v rozporu se zákonem, píše Reuters. Nelson rovněž mimo jiné uvedl, že soudce podle něj porušil Chauvinovo právo na spravedlivý proces tím, že zamítl jeho žádost o přesunutí soudu na jiné místo, podotkla agentura AP.

Nelson během procesu opakovaně žádal soud o přesunutí případu z Minneapolisu kvůli tamní vypjaté atmosféře, v níž podle něj nemohli porotci dojít k nezaujatému rozhodnutí.

"Porota se dopustila pochybení, cítila se ohrožena nebo zastrašována, během (soudního) řízení pociťovala tlak založený na rase, a/nebo nedodržela instrukce během rozhodování," uvedl Nelson podle webu televize ABC News v žádosti.

Dvanáctičlenná porota shledala v dubnu pětačtyřicetiletého Chauvina vinným ve všech třech bodech obžaloby - ze dvou různě vážných obvinění z vraždy a také ze zabití. Výši trestu má soud vynést později, Chauvinovi hrozí desítky let vězení.

Proces s bývalým policistou města Minneapolis byl jedním z nejostřeji sledovaných soudů ve Spojených státech za poslední desetiletí. George Floyd zemřel loni v květnu poté, co se jej snažila v Minneapolisu zatknout policie na základě udání, že chtěl v samoobsluze zaplatit padělanou bankovkou.

Chauvin 46letému muži několik minut tlačil kolenem na krk, a když na místo policejního zásahu dorazili záchranáři, Floydovi už podle všeho nebylo pomoci. Zemřel později v blízké nemocnici. Video Chauvinova zákroku proti neozbrojenému Floydovi vyvolalo obrovské protesty proti rasismu a policejnímu násilí v USA i jinde ve světě.

zapletalikovi ( 14. května 2021 19:41 )

Tak to asi víme všichni, že spravedlivý nebyl. O tom netřeba diskutovat.

Fucik ( 5. května 2021 09:19 )

Ano soud byl zmanipulovaný rasistickým hnutím Black Lives Matter....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání