Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Můžeme volně dýchat.“ Po rozsudku se ulevilo i dívce, která natočila vraždu Floyda

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
21. dubna 2021
21:15

Osmnáctiletá Darnella Frazierová, která loni natočila na mobilní telefon policejní zásah proti černochovi Georgi Floydovi (†46) v americké Minnesotě, komentovala rozsudek vynesený nad bývalým policistou Derekem Chauvinem. Toho soud shledal vinným ve všech bodech obžaloby. Frazierová přiznala, že se rozbrečela, když se to dozvěděla, uvedl deník The Guardian. To rodina zavražděného Floyda v aluzi na jeho prosbu „Nemůžu dýchat“ dodala, že nyní se oni konečně mohou volně nadechnout.

Loni bylo Frazierové pouhých 17 let, nemohla ani tušit, že o necelý rok později její video změní Spojené státy a že její výpověď přispěje k Chauvinově odsouzení. Porota ho sledovala vinným ve všech třech bodech obhajoby, tedy z vraždy druhého a třetí stupně a ze zabití. Chauvin Floydovi klečel na krku a nepovolil ani po jeho prosbách.

„Srdce mi tlouklo jako na poplach, byla jsem plná úzkosti,“ popsala na facebooku své pocity. „Georgei Floyde, zvládli jsme to. Spravedlnosti bylo učiněno za dost,“ dodala následně. K Floydovu zatčení se dostala náhodně, byla se svou sestřenicí v nedalekém obchodě. Před soudem přiznala, že si vyčítá, že neudělala víc pro Floydovu záchranu.

„Celý svět potřeboval vidět, co se stalo“

Její video se rychle šířilo po internetu, stala se obětí kyberšikany, ale na druhou stranu jí pořízené záběry vyvolaly jedny z nejmasivnějších protestů, kdy organizace Black Lives Matter (na životech černochů záleží) vystoupila proti rasismu a policejnímu násilí. K demonstracím se připojily miliony lidí nejen v USA, ale i ve světě. „Celý svět potřeboval vidět, co se stalo,“ řekla loni tisku, jinak se ale novinářů stranila. Komunikovala leda přes svého právníka.

„Nechce být za hrdinku,“ vzkázal její tým právníků. Frazierová za svůj čin obdržela několik vyznamenání. Rozsudek uvítala i Floydova rodina. „Spravedlnost pro George znamená svobodu pro všechny,“ uvedl bratr zabitého Afroameričana Philonise Floyd. „Dnes zase můžeme volně dýchat,“ dodal na tiskové konferenci po soudu. Připomněl jméno čtrnáctiletého Emmetta Tilla, který byl ulynčován k smrti v Mississippi v roce 1955.

Floydovi bratři: Vítězství pro všechny

„Byl první Goerge Floyd, dnes ale máme kamery po celém světě, které jsou schopné ukázat, co se stalo mému bratrovi. Svět viděl, jak jeho život vyhasl, já sám nemohl dělat nic, jen to pozorovat. Hlavně v soudní síni, kde přehrávali stále dokola, jak byl můj bratr zavražděn,“ prohlásil Philonise Floyd.

Během svého vystoupení zmínil i další Afroameričany, kteří zemřeli rukou policie. „Už nebojujeme jen za George, ale za všechny po celém světě,“ uzavřel. „Tohle je vítězství pro nás pro všechny. Jaký den pro Floydy,“ přidali se další bratři zabitého, Terrance a Rodney Floydovi.

Video  Expert o rasových nepokojích v USA: Trump by si mohl pohodlně nakráčet k znovuzvolení  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

platykodon ( 26. června 2021 20:11 )

Nechce se mi věřit vlastním očím. Policista odvedl bezchybnou, profesionální práci a oni ho zavřou?

Zobrazit celou diskusi