Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Velký krok kupředu.“ Biden ocenil rozsudek nad policistou, který zabil George Floyda (†46)

Autor: ČTK - 
21. dubna 2021
07:30

Americký prezident Joe Biden v úterý označil verdikt poroty nad bývalým minneapoliským policistou Derekem Chauvinem (45) za velký krok kupředu. Doplnil však, že podobné rozsudky v zemi, která se potýká se systémovým rasismem, přicházejí jen velmi zřídka. Informovala o tom agentura Reuters. Porota v úterý shledala Chauvina, který je běloch, vinným z loňské vraždy a zabití černocha George Floyda (†46). Verdikt vinen přitom zazněl ve všech třech bodech obžaloby. Výše trestu zatím oznámena nebyla a Chauvin zůstává ve vazbě.

„Může to být obrovský krok kupředu v pochodu za spravedlnost v Americe,“ reagoval Biden na verdikt poroty. Floydovu smrt označil za vraždu za bílého dne, která celému světu odkryla systémový rasismus. „To ale nestačí. Nemůžeme skončit tady. Zajistíme opravdovou změnu a reformu. Můžeme a musíme dělat víc, abychom snížili pravděpodobnost, že se takové tragédie budou kdy opakovat,“ řekl.

Šestačtyřicetiletý Floyd zemřel loni 25. května poté, co se jej policie snažila v Minneapolisu zatknout na základě udání, že chtěl v samoobsluze zaplatit padělanou bankovkou. Na videu natočeném kolemjdoucím je vidět Chauvin, jak celé minuty klečí na Floydovi, jenž opakuje, že nemůže dýchat. Videozáznam činu obletěl celý svět a spustil vlnu protestů proti rasismu a policejní brutalitě po celých Spojených státech. Demonstrace občas provázelo rabování a vandalismus. Někde byly na pomoc policistům povolány národní gardy a například v New Yorku byl na čas vyhlášen zákaz nočního vycházení.

Ozvali se Obama, Clintonová i Johnson

Úterní čtení rozsudku sledovaly miliony lidí v přímém přenosu. Krátce poté, co soudce přečetl verdikt poroty, propukly v mnoha amerických městech oslavy. Účastníci vzpomínkové akce na minneapoliské křižovatce, kde Floyd zemřel, začali jásat. Řidiči troubili a cestující stáhli okénka a mávali transparenty.

Také ohlasy politiků a známých osobností na sebe nenechaly dlouho čekat. Verdikt uvítali například britský premiér Boris Johnson, bývalý americký prezident Barack Obama, někdejší kandidátka na americkou prezidentku a bývalá ministryně zahraničí Hillary Clintonová či moderátorka Oprah Winfreyová.

Video  Expert o rasových nepokojích v USA: Trump by si mohl pohodlně nakráčet k znovuzvolení  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

platykodon ( 26. června 2021 20:17 )

platykodon ( 26. června 2021 20:16 )

Nechce se mi tomu věřit. Policista odvedl bezchybný a profesionální zákrok a oni ho zavřou. Kde to žijeme? Pak to navíc někdo senilní, který je před takovou svoločí chráněn ochrankou odsouhlasí.

gabreta ( 25. června 2021 22:46 )

Žádná vražda, ale jen policejní zákrok! Pro klid, předhodili poldu davu! Už zbejvá pro ukojení feťáků bez rozdílu barvy, jen soudce lynč!

al.bunda ( 21. dubna 2021 08:00 )

A pak upustil do plíny a fláknul sebou na schodech

Zobrazit celou diskusi