Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Už padají první hlavy: Kdo pustil fanatiky do Kapitolu? Trumpovi Twitter smazal účet

Aktualizováno -
9. ledna 2021
06:52
Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
8. ledna 2021
17:50

Příznivcům prezidenta Spojených států Donalda Trumpa se tuto středu podařilo vniknout do budovy amerického Kongresu. Kapitol by měl ale být jedním z míst s nejdůkladnější ostrahou, přesto se demonstranti dostali poměrně snadno dovnitř. Policie Kapitolu proti davu nabídla jen malý odpor, její šéf Steven Sund hned ve čtvrtek rezignoval. Celá věc se bude vyšetřovat a demokrati slibují, že „budou padat hlavy“. Z páchání násilností bylo formálně obviněno 15 osob a kvůli nebezpečí jejich dalšího podněcování společnost Twitter trvale zablokovala účet Donalda Trumpa. 

Mnozí politici včetně zvoleného prezidenta Joea Bidena a hlavně aktivisté poukázali na rozdíl v reakci policie na středeční události a na mírové protesty proti rasismu a policejnímu násilí pořádané hnutím Black Lives Matter (BLM). Vše vypovídající je podle aktivistů červnový snímek z Lincolnova památníku, který střežily jednotky národní gardy, uvedla stanice CNN.

V čele policie Kapitolu přitom stál zkušený policista Sund, který přitom před dvěma lety přijal na dva tisíce nových strážníků. Jak připomíná deník The New York Times, Sund je specialista na zvládání krizových situací. Kde se tedy stala chyba a kdo za ni nese odpovědnost?

Pentagon navíc informoval, že policie Kapitolu odmítla pomoc národní gardy i FBI. Sund po nátlaku lídrů Kongresu rezignoval, odchod oznámili i velitelé jednotek zodpovídající za ochranu Senátu a Sněmovny reprezentantů.

Spouštěčem protestů BLM bylo úmrtí Afroameričana George Floyda, který zemřel během zatýkání v květnu 2020. Strážníci muži klečeli na krku a i přes jeho prosby, že nemůže dýchat, nepolevili. Jak zdůraznili aktivisté, proti každému protestu – z nichž valná většina byla mírových, tvrdě zakročila policie, která usměrňovala dav slzným plynem, docházelo ke střetům a zatýkání.

Pokrytectví policie

To, co se odehrálo ve středu před Kapitolem a uvnitř budovy, právě podle členů BLM nebyla adekvátní reakce policie na násilnou demonstraci. „Můžeme tomu vůbec říkat demonstrace? Byl to pokus o převrat,“ uvádí zástupci BLM na oficiálních stránkách organizace.

„Tohle je jen další z důkazů pokrytectví policejních složek naší země a jejich odpovědi na protesty. Když jsme my demonstrovali za naše životy, postavili proti nám národní gardu se samopaly, štíty a slzným plynem,“ dodala BLM.

Mezi obviněnými je muž, který se vyfotil v kanceláři šéfky Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové, a také zákonodárce státu Západní Virginie Derrick Evans. Ten své zapojení do nepokojů natočil. „Bereme si tuhle zemi zpět, ať už se vám to líbí, nebo ne. Dneska je to zkušební kolo,“ křičel zákonodárce podle stanice BBC ve svém přenosu, v němž se objevil s helmou na hlavě. Evans čelí několika obviněním, není ale zatím jasné, zda je ve vazbě. Mnoho republikánů i demokratů požaduje jeho rezignaci.

Muž, který si pořídil fotografii z kanceláře demokratky Pelosiové, byl dnes zatčen. Jde o Richarda Barnetta přezdívaného Bingo, lídra arkansaské skupiny za práva držet zbraň. Barnett byl obviněn mimo jiné z násilného vniknutí a krádeže veřejného majetku.

Obviněním čelí také muž z Alabamy, který ve svém voze zaparkovaném poblíž budovy Kapitolu přechovával Molotovovy koktejly a střelné zbraně, informuje agentura Reuters.

Takhle to v červnu vypadalo před Lincolnovým památníkem:

„Nepochybujte o tom, že kdyby demonstranti byli černoši, viděli bychom víc zásahů slzným plynem, víc zraněných a možná postřelených,“ tvrdí BLM. Demokratický kongresman Tim Ryan, který má na starost financování policie Kapitolu, zahájil vyšetřování toho, jak se stovky Trumpových příznivců byly schopny dostat do Kapitolu.

„Došlo k mnoha strategickým chybám už od samého začátku protestu,“ komentoval Ryan poté, co se na sociálních sítích objevily snímky, jak policisté otevírají bariéry a fotí se Trumpovými fanoušky.

„Je asi všem jasné, že se brzo několik lidí ocitne bez práce,“ pohrozil Ryan. „Protože tohle je ostuda, nejen prezidenta a jeho podporovatelů, ale také naše, chyběla plánovaná profesionální reakce na situaci, o které jsme tušili, že by mohla nastat,“ objasnil demokrat.

Trump bez Twitteru

Z obav, že by k dalšímu násilí mohl podněcovat sám zatím ještě dosavadní prezident Trump, mu společnost Twitter v pátek trvale zrušila jeho nechvalně proslulý účet. Před časem začala některé jeho kontroverzní příspěvky označovat a některé lživé i mazat, po řádění v Kapitolu mu dokonce účet na 12 hodin zmrazila. 

Trump po zrušení svého osobního účtu začal tweetovat z vládní stránky, sociální síť však brzy na to uvedla, že smazala prezidentovy příspěvky i z ní, informuje agentura Reuters.

"Po bedlivém přezkoumání tweetů účtu @realDonaldTrump a aktuálního kontextu jsme trvale zablokovali účet kvůli nebezpečí dalšího podněcování k násilnostem," oznámila internetová platforma. Trump krok Twitteru označil za omezování svobody projevu. "Nás NEUMLČÍ!" tweetoval z vládního účtu @POTUS, který má přes 33 milionů sledujících. Prezident také v sérii nyní již smazaných příspěvků dodal, že v blízké budoucnosti zvažuje vytvoření vlastní sociální sítě.

Reakce na protesy BLM

Středeční incident si vyžádal 5 obětí, desítky zraněných a 90 zatčených, kupí se ale hlasy, že oproti zákrokům proti BLM byla odpověď policie velmi vlažná. Na příklad 1. června v rámci probíhajících protestů BLM bylo zadrženo 289 osob, o den později bylo k Lincolnovu památníku vysláno několik jednotek národní gardy v plné zbroji. Demonstranti přitom v klidu seděli opodál.

Video  Trumpovi příznivci řádili v Kapitolu: Čtyři mrtví, infarkt v davu a Biden završil výhru  - Reuters
Video se připravuje ...

„Ano, pokud by se černoši drali do Kapitolu, policie by situaci řešila jinak,“ připustil kongresman Ryan. Podle informací agentury Reuters se demokratičtí zákonodárci už před zasedáním Kongresu dotazovali, zda bezpečnostní složky mají plán pro případ, že by se protesty Trumpových příznivců zvrhly v násilnosti. Nedostali ale uspokojivou odpověď.

Expolicista: Nevím, jak to že nebyli připravení

V případě velkých protestů bezpečnostní složky většinou týdny plánují, jak zajistí bezpečnost, a předem domlouvají součinnost policie, tajných služeb a federálních agentur, jako je například FBI. Tentokrát ale takový plán nebyl k dispozici a posily povolala až starostka Washingtonu Muriel Bowserová. Ta si vyžádala pomoc národní gardy až 45 minut poté, co se dav dostal do sídla Kongresu. Další členy národní gardy povolal viceprezident Mike Pence a guvernér státu New York Andrew Cuomo.

„Podle mě není žádná možnost, jak by se normálně dostali do Kapitolu, ale na to se důkladně podíváme. Nemám tušení, jak to, že policisté na to nebyli připraveni. Bylo to nad jejich síly, neměli potřebné prostředky. Přece musíte být schopni ubránit Kapitol, tohle není v pořádku,“ řekl o jednání policistů někdejší šéf washingtonské policie Charles Ramsey. „Osobně si myslím, že každý, kdo vnikl do Kapitolu, měl skončit v želízkách,“ sdělil pro stanici CNN.

Video  Co bude s Trumpem? Možná vlastní reality show, říká analytik  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...