Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Král“ Tomáš letěl po D10 rychlostí přes 300 km/h! Dopravní expert Budský: Je to blázen a šílenec

Autor: VaB - 
9. března 2021
05:20

Říká si „Král Tomko“ a na instagramu se chlubí svou extrémně nebezpečnou jízdou. Na svém profilu sdílel video, kde jede po dálnici D10 rychlostí přes 300 kilometrů v hodině! Jednou rukou drží telefon, druhou volant… Dopravní expert Roman Budský má jasno - tenhle člověk je nebezpečný.

Lokace je jasná, dálnice D10 v oblasti Čtyř kamenů směrem z Mladé Boleslavi do Prahy. Mladík, na instagramu se prezentující jako „Král Tomko“, ve skutečnosti Tomáš F., jede ve svém zlatém BMW. Jestli si myslíte, že jel maximální povolenou rychlostí, tak se pletete. Rychlost 130 km/h v tomto videu rozhodně neuvidíte. 

Tomáš se totiž rozhodl, že své auto trochu „provětrá“ a pochlubí se tím na instagramu. Do ruky tak vzal telefon, zapnul nahrávání a sešlápl plyn na podlahu. Na začátku videa je vidět, že jeho rychlost dosahuje 295 kilometrů v hodině. Ne na dlouho.

Rychlost stále stoupá, v rychlosti 302 km/h míjí modrou dodávku, rychlostí 303km/h pak prosviští kolem stříbrné octavie a následně i kolem čerpací stanice. S telefonem pak namíří na rychloměr.

Video  Tomko jel po dálnici v ČR přes 300km/h  - Instagram
Video se připravuje ...

Není to ale jeho první prohřešek. Pochlubil se i videem, kde jede obcí rychlostí přes 200 kilometrů v hodině. Více zde

Dopravní expert: Blázen a šílenec 

Situace je to extrémně nebezpečná. Tomáš F. se řízení nevěnuje naplno, v jedné ruce totiž drží telefon a v druhé volant. „Myslím si, že takovýto člověk je blázen a šílenec,“ myslí si dopravní expert z Platformy Vize 0 Roman Budský.

Podle Budského v České republice chybí program, který by se podobným řidičům a jedincům věnoval. Podobný řidič není soudný a neuvědomuje si možná rizika, která jsou s touto rychlostí spjata. „Někdo mu tam může vjet, může něco ležet na silnici. V této rychlosti mu to zničí pneumatiku a pak už to neudrží,“ myslí si Budský. Při takové rychlosti je také daleko delší brzdná dráha než při maximální povolené rychlosti. „Je navíc možné, že to ty brzdy ani neubrzdí. Můžou se zahřát, ty brzdy pak budou reagovat úplně jinak,“ dodává.

„Podle mého názoru to není řidič, který by měl usedat za volant. Je nebezpečný. Kromě zákazu řízení je s těmito řidiči potřeba pracovat. Tenhle člověk je lidsky hloupý, po psychické stránce je to trouba,“ dodává. Podle Budského si je řidič vědom toho, co se může stát, ale nepřipouští si to a myslí si, že je „největší machr široko daleko“. „On ví, že ta nebezpečí jsou, ale je přesvědčený, že jemu se nic nemůže stát,“ zakončuje.   

sekebo ( 10. března 2021 04:56 )

Ten by měl co nejrychleji skončit na klecovém lůžku, než způsobí neštěstí někomu normálnímu.

Xman15 ( 9. března 2021 21:20 )

Spíš než to trestat je potřeba se zamyslet jak těmto lidem dovolit si tuto rychlost někde v (relativním) bezpečí užít. Často jim jde jen o to otestovat, co auto dokáže a mít právě tu možnost se "pochlubit". Možná ani neví, že se běžně pronajímají závodní okruhy za ceny od 1000 do 2500 za hodinu, kde se vyblbnou mnohem víc než na dálnici. Dá se to použít i jako pěkný dárek pro syna nebo otce.
Sám jsem ještě před 10 lety na D1 jezdil vzdálenost Praha Brno za 1:15, což je průměr asi 160km/h (místy jsem jel i 190, jinde pomaleji..). Ale od té doby co si párkrát za rok zaplatím okruh tuhle potřebu nemám a spíš jezdím defenzivně.

Toulave_kopyto ( 9. března 2021 20:27 )

Doufám, že jednou potkáš vzrostlý strom a né nic netušící rodinu jedoucí v protisměru.

Bublina20 ( 9. března 2021 18:51 )

Je to vrah!!A tak by se s ním mělo jednat!!

hafblaf ( 9. března 2021 17:59 )

Doživotně bez řidičáku.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání