Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Dva mladíci tragicky zemřeli ve staré štole: Hasiči jejich těla nemohou vytáhnout

Autor: jel - 
26. února 2021
10:12

Dva mladí muži se ve čtvrtek věnovali hledání nerostů v Banské Štiavnici na Slovensku a vstoupili do nepoužívané štoly. Celá věc bohužel skončila tragédií. Dvojice si totiž s sebou vzala do podzemní chodby elektrocentrálu a uvnitř se patrně udusila oxidem uhelnatým z jejích zplodin. Štola je navíc špatně přístupná, a tak se k ní hasiči nemohli dostat s žádnou technikou. Přestože záchranáři na místě zasahovali až do osmé hodiny večerní, nedokázali těla mužů vyprostit a museli ve svých snahách pokračovat ještě v pátek.

„Pravděpodobně ve staré štole hledali minerály, měli zřejmě nastartovat nějakou centrálu. Je předpoklad, že se udusili,“ řekl pro TV Markízu ředitel Hlavní báňské záchranné stanice Stanislav Paulík. S největší pravděpodobností se dvojice v úzkém prostoru bez odvětrávání nadýchala oxidu uhelnatého. Podle Paulíka byla totiž koncentrace tohoto plynu na místě vysoká. Muže ve štole našel kamarád, který za nimi šel do lesa, bohužel už jim nebylo pomoci. 

Přivolaní záchranáři se nemohli k místu dobře dostat s technikou, protože terén v okolí štoly byl velmi náročný. „Terén je těžko přístupný, nedá se tam s žádnou technikou i čtyřkolka s pohonem 4x4 má problém,“ prozradil TV JOJ jeden ze zasahujících hasičů. 

Právě kvůli vysoké hladině oxidu uhelnatého uvnitř chodby, ale také kvůli dalším problémům, se z vyproštění těl stal velmi komplikovaný problém. „Z důvodu úzkých chodeb, možného zaseknutí se příslušníků a následného sesuvu půdy těla doposud nebylo možné vytáhnout. Na místo byla povolána Hlavní báňská záchranná stanice z Prievidzy, která se je pokusí vytáhnout pomocí speciálního zařízení, které dovnitř vhání vzduch,“ uvedla pro Markízu Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného sboru Slovenské republiky. Podle informací této televize by se měla v pátek stanovit na krizovém štábu strategie, jak těla obou nešťastných mužů ze štoly vyprostit.

Video  Hledači nerostů se udusili ve staré štole: Hasiči jejich těla nemohou vytáhnout  - TV JOJ
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání