Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Lyžařka si v těžkém terénu Jizerských hor vykloubila koleno: Čím záchranářům usnadnila práci?

Autor: chal - 
10. února 2021
16:27

Horská služba opakovaně apeluje na návštěvníky hor, aby nepodceňovali přípravu a před svými výlety a výpravami do těžkého terénu mysleli na nejhorší. I přesto ale horští záchranáři musí stále častěji řešit lehkomyslné turisty, kteří v mrazu vyrazí do hor třeba jen v teniskách a teplákách, nebo dokonce v sandálech s ponožkami. To však nebyl případ dvojice lyžařek, které se vydaly na takzvaných loveckých lyžích do Jizerských hor.

Dvě mladé ženy v sobotu vyrazily k pomníku Zimmermanova smrt u Josefova Dolu a pak na lyžích chtěly sjet dolů. V tom ale došlo k ošklivému zranění, jedna z nich si vykloubila koleno. Na místo proto lyžařky zavolaly Horskou službu. Využily k tomu mobilní aplikace Záchranka.

Obě ženy na výpravu vyrazily dobře připravené. „Měly kvalitní výstroj, v batohu náhradní suché oblečení, pití, jídlo a jedna z nich dokonce lékárničku. Ale především měly nabité mobilní telefony a v nich aplikaci Záchranka, kterou využily,“ uvedl náčelník Horské služby Jizerské hory David Savický pro oficiální web horské služby.

Horští záchranáři se dostali skútrem asi 200 metrů daleko od zraněné lyžařky, zbytek cesty museli dojít pěšky. Když dorazili na místo, záchranáři jí podali lék proti bolesti a zafixovali ji do vakuové matrace.

„Pak následoval dost obtížný, ale přitom šetrný transport k našemu skútru. Na něm jsme zraněnou dopravili k hájence, kde na ní už čekal sanitní vůz Zdravotnické záchranné služby, který jí převezl k dalšímu ošetření do nemocničního zařízení,“ popsal jeden ze zasahujících členů horské služby Jaroslav Petrák s tím, že se lyžařky nijak neprovinily proti pravidlům bezpečného pohybu po horách.

Video  Horská služba v Jeseníkách zachraňovala zraněnou lyžařku.  - Horská služba ČR
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání