Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Skialpinisté v Jeseníkách lyžovali při lavinovém nebezpečí: Pro zraněnou ženu letěl vrtulník

Autor: chal - 
3. února 2021
10:05

Do velkého risku se pustila dvojice skialpinistů v Jeseníkách. Amatérští sportovci v pondělí vyrazili lyžovat do volného terénu v místech, kde hrozí laviny. Pro zraněnou ženu nakonec musel letět vrtulník až z Hradce Králové. Horští záchranáři měli práci i na Šumavě, kde se těžkým terénem dostávali k podchlazenému bezdomovci.

Štěstí v neštěstí měli muž a žena ve středních letech, kteří v pondělí vyrazili lyžovat v Jeseníkách do volného terénu. Výprava skončila zraněním ženy, vše však mohlo skončit mnohem hůře. Dvojice totiž sjížděla svahy na okraji lavinového katastru Velkého Kotle.

Skialpinisté sice lavinu nestrhli, horští záchranáři ale stejně museli zasahovat. Kolem druhé hodiny odpoledne dostali výzvu na záchranu zraněné lyžařky. Skialpinistka si zranila nohu.

Horská služba vzhledem k podmínkám na místě nemohla zajistit rychlý transport do nemocnice, a tak požádala o pomoc letecké záchranáře. Do Jeseníků musel letěl vrtulník až z Hradce Králové, protože ty z Olomouce a Ostravy byly nedostupné.

Video  Horská služba v Jeseníkách zachraňovala zraněnou lyžařku  - Horská služba ČR
Video se připravuje ...

Neukáznění návštěvníci hor přidělávají záchranářům zbytečnou práci navíc a, jak zmiňují zástupci horské služby, nejenom, že riskují svoje životy, ale riskují životy právě i záchranářů. „I přes lavinové nebezpečí, které Horská služba vydala, se stále v tomto území pohybují lyžaři bez lavinového vybavení a hlavně se v těchto místech nemají vůbec pohybovat,“ uvedla horská služba na svých internetových stránkách. 

Podchlazený bezdomovec

Horská služba měla práci i v úterý. Tentokrát záchranáři zasahovali na Šumavě, kde vyjeli pomoct podchlazenému bezdomovci (70), který se nacházel ve špatně přístupném terénu. Muž přebývá v improvizovaném táboře na kopci nad obcí Těchoraz u Vyššího Brodu.

Záchranáři pro bezdomovce museli pěšky, protože kopec ani jejich auto nevyjelo. „Zásah se ale podařil, pánovi jsme poskytli tepelný komfort, hlídali jeho dechovou aktivitu a na nosítkách pak přenesli do auta. Poté jsme jej transportovali do Vyššího Brodu k čekajícímu vozu Zdravotnické záchranné služby,“ popsal zasahující záchranář Petr Hladík.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání