Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Jana (5) zmizela při sáňkování, po rozsáhlém pátrání ji našli v kanálu

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: HZS PK)
Autor: shp, ČTK - 
18. ledna 2021
07:58

Neuvěřitelná událost se odehrála ve městě Južno-Sachalinsku na ostrově Sachalin na ruském Dálném východu. Při sáňkování tam záhadně zmizela pětiletá Jana. Holčička se nakonec našla živá - v kanalizační šachtě, do níž se propadla, protože vstupu do kanalizace na plánovaném sídlišti chyběl poklop.

Oznámila to agentura Interfax s tím, že dítě je nyní v péči lékařů. Pětiletá dívka zmizela během neděle, kdy šla sáňkovat na nejbližší kopec. Když se do tmy nevrátila domů, začali po děvčeti pátrat policisté, hasiči a dobrovolníci. Až pozdě v noci našli holčičku živou v kanalizační šachtě, kam se cestou domů zřítila.

Janu hledalo 300 lidí

„Pětiletou Janu hledaly tři stovky lidí po celém okolí osm hodin. Vyšetřovatelé už měli podezření na vraždu, když jako zázrakem dobrovolníci uslyšeli pláč z podzemí,“ vylíčil server Provincija.ru s tím, že otevřený vstup do kanalizace nebyl ve sněhu vůbec vidět. A že je až nepochopitelné, že dívka tak dlouho v mrazivé noci přežila.

Asi spadla šikovně a před umrznutím ji uchránila vlažná voda protékající kanalizací. Radnice nyní podle Interfaxu zjišťuje, komu vlastně otevřený vstup do kanalizace patří. Starosta města s přibližně 200.000 obyvateli vydal pokyn zjistit, kdo je za skandální stav zodpovědný, viníky chce potrestat. Nezávisle na tom oblastní prokuratura zahájila prověrku komunálních služeb.

Osudný kanál

V srpnu 2018 v černomořském letovisku Soči na jihu Ruska přišel o život sedmiletý chlapec, který se před očima babičky propadl do kanálu. Dotyčná ulice byla zalitá vodou po prudkém lijáku, proto nástrahu nebylo vidět. Když chlapec najednou zmizel, nikdo v první chvíli nechápal, co se stalo. Jen babička začala křičet: „Vnuk spadl do kanálu!“ Chlapce mezitím proud odnesl, jeho tělo záchranáři našli až po několika hodinách.

VIDEO: Pokud budete sáňkovat, bobovat nebo lyžovat, vyhněte se alkoholu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání