Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Pohřeb policejního exprezidenta Lučanského (†51): Obřad z reproduktoru i drsná slova

Aktualizováno -
8. ledna 2021
16:48
Autor: jel - 
8. ledna 2021
15:38

V pátek 8. ledna proběhl pohřeb bývalého slovenského policejního prezidenta Milana Lučanského. Ten se pokusil oběsit v úterý 29. prosince ve své cele na teplákové bundě, následkům podlehl následující den v nemocnici. Rodina si během pandemie požádala o výjimku, aby se obřadu smělo zúčastnit více lidí.

Pohřeb se konal ve čtrnáct hodin v obci Štrba pod Tatrami. Tam se Lučanský narodil a podle jeho přání bude uložen k poslednímu odpočinku do hrobu vedle svého otce. Tělo zesnulého přivezli na místo pohřbu už dopoledne, před kostelem lidé položili velké množství věnců, které poslali známí a blízcí Lučanského.

Pietu obyvatelé obce připravili také před obecním úřadem, kam postavili velké množství svíček. Rodina žádala o výjimku, aby se pohřbu smělo zúčastnit více lidí. Podle slovenského vládního nařízení se totiž nyní může posledního rozloučení zúčastnit pouze 6 osob. Podle informací serveru Plus Jeden Deň by policie měla mít jmenný seznam všech účastníků a všichni musí mít negativní test na koronavirus, který není starší než 12 hodin. 

Kolem hřbitova i kostela se pohybovalo množství hasičů i policistů. Pohřbu se zúčastnil bývalý slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák i bývalý novinář a dnes bezpečnostní analytik Milan Žitný. Kaliňák řekl, že si Lučanský takový konec nezasloužil a monitorování smutečních hostů přirovnal k praktikám StB. „Milan Lučanský je jednou z prvních obětí pexesa Veroniky Remišové,“ vznesl pro server obvinění proti předsedkyni strany ZA ĽUDÍ. Na pohřbu nechyběl ani bývalý soudce Nejvyššího soudu Štefan Harabin. 

Pohřeb z reproduktoru

Přestože obřadu se směla zúčastnit pouze hrstka nejbližších, smuteční řeč přenášel reproduktor. Podle serveru Pluska.sk přišlo několik stovek lidí, kteří obřad poslouchali venku. Už po prvních slovech se mnoha z nich zalily tváře slzami.

„Náš drahý Milane. Ty jsi vlastně organizátorem našeho setkání a rozloučením s tebou. Nedávno jsi nás zval na oslavu 50tky a nikoho ani nenapadlo, že o pár měsíců později se setkáme na tvém pohřbu,“ zněla slova posledního rozloučení.

Politici poslali věnce

Smuteční věnce poslal premiér Igor Matovič i se šéfem parlamentu Borisem Kollárem. Ten dodal, že pokud by to dovolila epidemiologická situace, pohřbu by se zúčastnil i osobně. Kondolenční dopis rodině poslala také prezidentka Zuzana Čaputová.

„Věnec mým jménem posílám, protože to tak cítím a vůbec teď neřeším důvody, proč Milan Lučanský dospěl k tomuto smutnému rozhodnutí. Jsem rád, že se i ministr vnitra Roman Mikulec rozhodl dnes vyvěsit černou vlajku jako znak pietní vzpomínky na bývalého policejního prezidenta,“ uvedl na facebooku Matovič.

abaron ( 9. ledna 2021 00:06 )

...štb vymieniala životy...už viete prečo bureš závidel Baróna dedovi...zistíte si kto má lepšie maskovanie inkognito ...

starymlok ( 8. ledna 2021 21:31 )

Ten marast tady a na Slovensku bude trvat ještě dalších 20 let,dokud nevymřou
všichni staříci od okresů po vládu. Aa nastoupí mladá generace se zkušeností z ostatních demokr.států.A to jsem důchodce,který už trénuje na lafetě.

sorgedoktor ( 8. ledna 2021 18:32 )

.....Nejak moc do toho vidite...Zrejme ho obyvtele Strby neodsuzuji,treba nekteryxm pomohl..Kdo vi..

ferrys ( 8. ledna 2021 18:09 )

Čteno mezi řádky, to mohl být správný chlap ze Štrby, který pouze sedl na vějičku na nechal se podle všeho nachytat těmi, co se nyní za něj snaží schovat a čekají, co bude dál.Škoda, že to místo něj neudělali jiní, kteří jej do toho uvrtali.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání