Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Opilý cizinec jel na Kroměřížsku po dálnici v protisměru: Hrozí mu osm let vězení

Autor: ČTK, VaB - 
26. listopadu 2020
13:22

Hazard, který mohl skončit velkým neštěstím! Cizinec (44) z Kroměřížska jel opilý v autě protisměrem po dálnici D55. Za obecné ohrožení mu hrozí až osmileté vězení.

Zlínští kriminalisté obvinili čtyřiačtyřicetiletého cizince žijícího na Kroměřížsku, který jel v sobotu opilý za volantem vozu Toyota po dálnici D55 v protisměru. V úseku mezi Hulínem na Kroměřížsku a Otrokovicemi na Zlínsku podle policie ohrozil nejméně osm řidičů, kteří se mu museli vyhýbat. 

Video  Vozidlo v protisměru na dálnici D8.  - Jiří Szajkowski
Video se připravuje ...

"Za obecné ohrožení a ohrožení pod vlivem návykové látky hrozí muži v případě odsouzení tři až osm let vězení," sdělila policejní mluvčí Monika Kozumplíková. 

Oznámení o vozidle v protisměru na D55 přijali policisté na tísňové lince v sobotu odpoledne od několika projíždějících řidičů. „Do akce se zapojily všechny dostupné policejní hlídky, které po řidiči pátraly na dálnici i na sjezdech z dálnice. Netrvalo dlouho a policisté z pohotovostního a eskortního oddělení řidiče zastavili po jeho sjezdu z dálnice ve Zlíně. Opakovaně nadýchal více než dvě promile alkoholu," uvedla mluvčí. 

Policisté zjistili, že je muž na území České republiky legálně, a převezli ho do protialkoholní záchytné stanice v Kroměříži. „Zadrželi mu řidičský průkaz a pro účely trestního řízení zajistili jeho vozidlo. Za pomoci veřejnosti zjistili veškeré okolnosti jeho riskantní jízdy a z jednoho z protijedoucích vozidel zajistili také kamerový záznam," uvedla Kozumplíková.

Řidič toyoty v ČR žije a pracuje deset let. Policii řekl, že v noci před jízdou popíjel tvrdý alkohol i pivo. „Po probuzení se cítil dobře a rozhodl se, že pojede na návštěvu do středních Čech. Po dálnici jel podle svých slov poprvé a nezvládl najet do správného jízdního pruhu. Když zjistil, že jede v protisměru, na nejbližším místě uprostřed dálnice přejel do správného jízdního pruhu a pokračoval zpět do Zlína. Tam chtěl opět najet na dálnici a pokračovat do původně naplánovaného místa. V jízdě mu naštěstí zabránili policisté," doplnila mluvčí.  

Co dělat, když se dostanete do protisměru, nebo když auto v protisměru na dálnici potkáte, se dočtete zde. Dopravní expert radí, že je důležité na sebe upozornit a zmizet z rychlých pruhů. 

Video  Smrtelná nehoda na dálnici D8  - Facebook/Dálnice D8
Video se připravuje ...

Nehod způsobených řidiči v protisměru přibývá, fotografie z podobných případů si můžete prohlédnout v galerii:

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání