Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Střelba a krev: Hrdinové z Vídně popsali nejhorší chvíle, zraněné nesl do bezpečí i Palestinec

Autor: ran - 
4. listopadu 2020
15:10

V pondělí večer se v centru Vídně ozvaly výstřely a křik vyděšených a poraněných lidí. Palestinský zaměstnanec  tamního rychlého občerstvení Osama Joda a zápasníci MMA Recep Gultekin (21) a Mikail Özen (25) neváhali ani minutu a začali pomáhat. Všichni tři popsali dramatické chvíle na místě masakru, kdy jim doslova šlo o život.

Tři muži společně pomohli postřelenému policistovi a jedné starší ženě. Turek Recep Gultekin společně s Palestincem Osamou Jodou odnesli do bezpečí těžce zraněného ochránce zákona. Turka při tom útočník postřelil do nohy. Vše se totiž dělo ještě v době, kdy se útočník Kujtim Fejzulai (†20) pohyboval nějakých 20 metrů od nich. 

Islámský terorista zavraždil pět lidí a dalších 22 zranil. Střílel celkem na šesti místech rušného vídeňského centra. Čtyři lidé, které zavraždil, jsou starší žena a muž, jeden mladík a servírka. V prosinci 2019 byl Fejzulai propuštěn z vězení, ačkoli byl původně odsouzený na 22 měsíců za pokus o připojení se k bojům v Sýrii na straně tzv. Islámského státu. Přesvědčil ale úřady, že se polepšil.

Bylo pondělí kolem 20. hodiny večerní a Osama Joda (23) byl právě na směně v zaměstnání, které má v místní restauraci s rychlým občerstvením, jak uvedl pro místní deník Kurier. Zrovna nosil do podniku zboží z dodávky, když střelec zahájil palbu po kolemjdoucích. Postřelil i jednoho z policistů, kteří hned přispěchali na místo. „ZatáhIi jsme zraněného za betonovou lavičku,“ řekl podle BBC Joda. „Všude byla spousta krve.“ Policistovi poskytl první pomoc a posléze na něj upozornil jeho kolegy. Pachatel v té chvíli ještě stále ječel na lidi a chystal se dál střílet. 

S pomocí obou Turků, kteří o kus dál pomáhali jedné starší ženě, pak policistu donesli k sanitce, která mezitím na místo dorazila. Ženu už předtím odnesli do jedné z restaurací, kde si ji pak vyzvedli záchranáři. Útočník uprchl ihned po střelbě, když se na místě objevilo více policistů najednou.

„Hned jsme věděli, co máme dělat. Nebylo nad čím přemýšlet, nenapadlo nás nic jiného, než že musíme pomoct,“ vylíčil Mikail Özen, bojovník MMA  a osobní trenér. „V Rakousku jsme doma, pomohli bychom znovu,“ dodal.

Na turecké ambasádě národní hrdiny přivítal turecký velvyslanec Ozan Ceyhun a slavnostně je ocenil za odvahu. Třetího hrdinu, Palestince Osamu Jodu, vyznamenala vídeňská policie – předala mu čestnou medaili jako poděkování za pomoc jejich kolegovi. 

Video  Teror v centru Vídně: Čtyři mrtví civilisté i jeden z útočníků, řada raněných a pachatelé na útěku.  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání