Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Mladí kamarádi měli vážnou nehodu na motorce: Řidič David zemřel, Jára zůstal v bdělém kómatu

Autor: rc - 
31. října 2020
15:14

Stačil okamžik a život Járy se obrátil vzhůru nohama. Před sedmi lety jel s kamarádem z koupaliště jako spolujezdec na motorce, když narazili do stromu. Nehoda dopadla tragicky. Řidič zemřel a Jára upadl do vigilního, takzvaného bdělého kómatu. Mladík od té doby potřebuje nepřetržitou péči a jeho maminka Jaroslava je na všechno sama. Navíc se sama potýká se zdravotními problémy a ke svému synovi by potřebovala asistentku. Obrátila se proto s prosbou o finanční pomoc na veřejnost.

Járovi bylo jednadvacet let, když se svým kamarádem Davidem vyrazili na koupaliště. Cestou zpátky měli mladíci na motorce velmi vážnou nehodu. David nezvládl řízení a narazil do stromu. Mladý řidič na místě zemřel, Jára měl o trochu víc štěstí. Sice přežil, ale utrpěl vážný úraz mozku. Po nehodě upadl do vigilního kómatu, v němž je už dlouhých sedm let.

Jára potřebuje neustálou péči, kterou obstarává jeho maminka Jaroslava. „O Járu se starám sama a snažím se mu zajistit veškerou péči, kterou nezbytně potřebuje,“ uvedla Jaroslava pro crowdfundingovou platformu Donio.cz, prostřednictvím které může Járovi a jeho mamince kdokoliv finančně pomoci.

Sama Jaroslava se potýká se zdravotními problémy, péči o svého syna proto nezvládá. „Bohužel jsem onemocněla se zády, mám revmatickou artritidu a artrózu kyčle,“ dodala s tím, že by východiskem z tíživé situace byla asistentka, která by jí s péčí o syna pomohla.

„Stravu přijímá pomocí sondy do žaludku (PEG). Potřebuje pravidelné masáže, rehabilitační cvičení, zrakovou terapii, bazální stimulaci, logopedii na trénink přijímání stravy ústy atd.,“ popsala péči o syna Jaroslava s tím, že je navíc nutné vstávat k Járovi večer a pravidelně ho polohovat, aby nedošlo k proleženinám. Navíc ho musí přebalovat. Asistentka by pro ni znamenala úlevu. Ovšem na zaplacení asistence nemá dostatek potřebných financí, proto se rozhodla poprosit o pomoc širokou veřejnost. Přispět je možné zde.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

prudentiacz ( 31. října 2020 17:09 )

Ano, tak já už hned přispěl a to tím, že jsem třikrát klikl na reklamu na této stránce (čaje, vrtačky, kurýr). Blesk jistě rád tyto prostředky převede na konto matky postiženého. Jinak by totiž šlo o popásání na cizím neštěstí a čirý ..... mediální hyenismus.

Zobrazit celou diskusi