Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Monika (17) snila o vlastní cukrárně: Kvůli nádoru na mozku skončila jako ležák

Autor: chal - 
3. června 2020
16:32

Největším snem 17leté Moniky Šmahajové ze Zlína je otevřít si vlastní cukrárnu. Ještě před rokem se nezdálo, že by mladé nadějné cukrářce stálo něco v cestě. V květnu se ale život Moniky i její rodiny ze dne na den obrátil vzhůru nohama. Lékaři Monice objevili dva nádory na mozku. Po operaci jednoho z nich zůstala dívka ochrnutá. Díky cvičení a rehabilitacím se Monika pomalu rozhýbává, jde ale o dlouhou a finančně velmi náročnou cestu.

Dcera Monika má dva nádory na mozku. Takovou diagnózu slyšeli loni v květnu manželé Šmahajovi. „Všechno začalo bolestmi hlavy, které se velmi rychle zhoršovaly,“ popsala Moničina maminka Ivona. Lékaři proto dívku poslali na vyšetření na magnetické rezonanci, která přinesla onu zdrcující zprávu.

O týden později už Monika mířila na operaci. „Trvala dlouhých sedm hodin a nedopadla podle představ. Lékaři museli přerušit tepnu, která vyživovala nejen nádor, ale také část levé strany mozku,“ vysvětlila Ivona. Monika v nemocnici strávila dalších šest měsíců. Dobrou zprávou alespoň je, že operace druhého nádoru není akutně potřebná a lékaři ji prozatím odložili.

Kvůli komplikacím skončila ležící. Díky pobytu v rehabilitačním ústavu a snaze rodičů Ivony a Milana nyní Monika dokáže alespoň omezeně ovládat několik částí těla. „Dokáže hýbat hlavou, částečně levou rukou a levou nohou,“ sdělila Ivona. Nicméně pobytem v rehabilitačním ústavu péče o Moniku nekončí. S dcerou doma několik hodin denně cvičí a musí se o ni nepřetržitě starat. Péče je však nejen časově, ale také finančně náročná.

Velkou část rehabilitačních pobytů, které Monika potřebuje absolvovat, aby se její stav zlepšil, musí rodina hradit z vlastní kapsy. Rozhodně přitom nejde o zanedbatelné částky. Čtrnáctidenní pobyt ve slovenském rehabilitačním centru Adeli Medical Center v Piešťanech přijde na 136 tisíc korun!

Kromě pobytů Monice mohou výrazně pomoci speciální cvičební pomůcky, náklady na jejich pořízení se ale pohybují v desítkách tisíc korun. Pro rodinu jde o velkou finanční zátěž. Šmahajovi se proto obrátili na spolek Free Will, jehož prostřednictvím žádají veřejnost o finanční pomoc. Více informací ke sbírce je k dohledání na internetových stránkách spolku nebo jeho facebookové stránce.

Celá rodina má naději, že když bude Monika pravidelně cvičit a rehabilitovat, zase se postaví na vlastní nohy. A jednou si třeba splní svůj sen a otevře si vlastní cukrárnu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Pavel_Badac ( 7. června 2020 22:58 )

2/2 že ochrana zvířat, pacifismus a podobné silné ideály jsou nebo se obecně brzy stanou přirozenou součásti dostatečně uvědomělé bytosti zvané člověk, přesahujíc levici, pravici, střed, veškerou politiku... Děkujeme Vám a buďte zdráv, mějte se hezky! Pavel Badač, člen Rady spolku FREE WILL

Pavel_Badac ( 7. června 2020 22:54 )

Dobrý den pane Michale S,
děkuji Vám za přání zdraví Monči, jistě se všichni připojujeme a přejeme si, aby sbírky nebylo vůbec potřeba! Aby si Monča vůbec nemusela procházet tak těžkými zdravotními problémy. Děkuji také za názor na náš spolek. Ano, je to síla. Síla IDEÁLŮ! Bez těch by obecně byl život smutnější, stagnoval by, pomaleji by se posouval ve vývoji k zdokonalení všech věcí, možná by byl ze světa jen jeden velký surový obchodní market. Na ideály mají jistě právo všichni, jak jednotlivci, tak organizace. Náš postoj, který zmiňujete http­s://ww­w.sp­olek­free­will­.cz/pod­porte-nas/od-koho-neprijimame-a-ani-nezprostredkovavame-financni-podporu/ má připomínat, že v mnoha oblastech působí lidé zcela zbytečné utrpení jiným bytostem. Opravdu nemáme zájem dále pracovat s části ze zisku z této činnosti. Oni rukojmí, jak nazýváte uživatelé našich projektů, jsou o tomto našem postoji samozřejmě informování před založením sbírky. Veřejnou sbírku si mohou zároveň souběžně zřídit i přes jiné subjekty. A jistě jim nebráníme ani v tom, aby si mimo nás žádali o pomoc i od těch, kteří viditelně naše ideály nesdílejí. Např. v Nadaci Agrofert. A někteří tak skutečně učinili a pomoc od nich využili. V případě, že se podporovatel sám zajímá o poskytnutí pomoci mimo náš spolek, jej jistě rádi s dotyčným potřebným nakontaktujeme. My však i nadále budeme raději na potřebnou pomoc střádat o něco déle, avšak s klidnějším svědomím...Jistě se jednotliví dárci nemusí obávat, že po připsání jejich daru po nich pátráme, abychom se ujistili, že jsou pro nás „košér“. Dar spolu s vysvětlením jsme jednotlivci za celou dobu naši sbírky vrátili jen jednou, kdy jsme si nesouladu s naším přesvědčením povšimli jen náhodou. Nejsme žádní fanatici najímající si detektivní kancelář. Demonstrace našeho přesvědčení má velký smysl již i jen v tom, že má přivádět lidi k zamyšlení nad touto problematikou. Tolik jen krátce k dovysvětlení, jak to u nás prakticky funguje. Osobně bych si pak přál a doufám, že

Pavel_Badac ( 7. června 2020 22:46 )

Poděkování za podporu

Milí přátelé,
děkujeme Blesku za zveřejnění nelehkého osudu Moniky a děkujeme všem, kteří se rozhodli pomoci! Zde je odkaz na standardní zobrazení naši sbírky pro Monču: http­s://ww­w.sp­olek­free­will­.cz/pod­porte-nas/financni-podpora/verejna-sbirka-na-podporu-znevyhodnenych-spoluobcanu/komu-konkretne-muzeme-pomoci-jednotlive-sbirky/lide-se-zdravotnim-postizenim/monika-vs-3031/
Obecně chceme poděkovat všem, kteří jakkoliv pomáhají všude tam, kde je potřeba, byť toho máme všichni jistě mnohdy sami až nad hlavu! Díky, že nemyslíte jen na sebe, vzájemně o sebe dobře a Láskyplně pečujete! Má to smysl! Jak v nejbližší rodině, tak i ve společnosti. Děkujeme a buďte zdrávi! Za spolek FREE WILL Pavel Badač, člen Rady spolku FREE WILL

Michal_S ( 3. června 2020 22:28 )

Slečně Monice přeji samozřejmě co nejrychlejší a plné uzdravení,

ale teda nepřestávám zírat na to, co je ten spolek "FREE WILL" zač!! V podstatě využívají své klienty jako rukojmí pro prosazování svých POLITICKÝCH NÁZORŮ - takže pokud máte třeba rádi zbraně, anebo jen prostě nejste vegetariáni, tak je možné, že příspěvek na podporu Moniky bude odmítnut, protože prostě nemáte ty správné levičácké postoje a dokud je nezměníte, tak žádné penízky pro ty co je potřebují - to je síla co! (Zdroj: http­://m­.spo­lekfre­ewill­.cz/pod­porte-nas/od-koho-neprijimame-a-ani-nezprostredkovavame-financni-podporu/)

A ještě maj tu drzost nazývat se "Free Will" (svobodná vůle)

Zobrazit celou diskusi