Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vyhořela dílna tvůrců Kukyho a Františka z Kouzelné školky: Šili tam i roušky

Autor: chal - 
2. dubna 2020
16:43

K velkému neštěstí došlo v pondělí před polednem v Lipníku nad Bečvou. Krátce po jedenácté hodině tam začala hořet výrobna textilních hraček, kde přišel na svět třeba Svěrákův Kuky z filmu Kuky se vrací nebo František z Kouzelné školky. Nešťastná událost místní mrzí o to víc, že se firma v době koronavirové krize zaměřila na výrobu roušek, městu jich dodala několik tisíc. Lidé uspořádali veřejnou sbírku, jejíž výtěžek by měl majiteli pomoci překonat těžké období.

V dílně výrobce hraček, firmy Noe z Lipníku nad Bečvou na Přerovsku, vznikly všem dětem ale i dospělým známé postavičky jako Kuky nebo František a žížala Julie z Kouzelné školky. Další oblíbení maňásci ani loutky v dílně ale nějakou dobu bohužel nevzniknou.

Útroby výrobny hraček totiž v pondělí pohltily ničivé plameny. Požár vznikl krátce po jedenácté hodině dopoledne, kdy byli v objektu zaměstnanci firmy. Všem se naštěstí podařilo dostat včas ven, jen majitel se nadýchal kouře.

Hasičům se podařilo dostat oheň pod kontrolu asi 30 minut po příjezdu na místo, přesto ale požár udělal obrovské škody, kterou hasiči předběžně vyčíslili na milion a půl. „Příčinou byla s největší pravděpodobností technická závada na řezacím stroji na textilie,“ uvedla mluvčí hasičů Lucie Balážová.

Společnost Noe kvůli koronavirové krizi razantně změnila výrobu, místo hraček pracovníci šili nedostatkové roušky, které pak poskytovali městu. Také proto je pro místní vyhoření dílny obrovskou ránou. „Od první chvíle vypuknutí epidemie prokázali velkou solidaritu a zapojili se nezištně do výroby roušek. Nabídli jsme po požáru všem zaměstnancům firmy azyl u nás ve škole, majitel ale skončil v péči lékařů, protože se nadýchal zplodin. Je mi to opravdu líto,“ řekl regionálnímu Deníku Miloslav Přikryl, starosta Lipníku nad Bečvou.

Obyvatelé obce ukázali, že jim osud výrobce oblíbených hraček a televizních postaviček není lhostejný a založili proto veřejnou sbírku. Lidé na transparentní účet během několika dní neposílali desetitisíce korun. Více informací ke sbírce je k dohledání na facebookové stránce lipnického sdružení dobrovolných hasičů.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání