Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

V Česku ho vyléčili z rakoviny, teď další rána: Malý Ashya přišel kvůli koronaviru a Jehovistům o rodinu

Autor: rc - 
11. května 2020
05:01

Před několika lety svět šokoval příběh Nachme a Bretta Kingových, kteří bez vědomí lékařů vzali svého těžce nemocného syna Ashyu, který trpěl rakovinou, z nemocnice, ve snaze najít v Evropě kliniku, v níž by tehdy pětiletý chlapec mohl podstoupit tehdy začínající protonovou léčbu. Tu nakonec Ashya podstoupil v Česku. Chlapec se jako zázrakem vyléčil, ovšem Kingovým zkrachovalo manželství a Nachme nyní nevídá svých sedm dětí. Podle padesátileté ženy za to může Brettovo zatvrzelé následování víry Svědků Jehovových. Šestapadesátiletý muž prý navíc údajně věří, že pandemie koronaviru je znamení konce světa!

Manželství Nachme a Bretta Kingových za třicet let prošlo mnohým. Přežilo i těžkou zkoušku v podobě vážného onemocnění jejich syna Ashyi, kterému lékaři diagnostikovali agresivní nádor na mozku. Bylo mu pět let a ležel v nemocnici v Anglii. Před sebou měl léčbu radioterapií a chemoterapií, nicméně tato agresivní léčba mohla způsobit, že malý chlapec upadne do kómatu.

V nejhorším případě léčba mohla skončit i smrtí. Vystrašení rodiče se dozvěděli o nové protonové léčbě, která by mohla chlapci pomoci. Byl konec srpna roku 2014 a zoufalí rodiče se rozhodli, že svého syna „unesou“ a najdou pomoc za Lamanšským průlivem.

„Cestovali jsme autem, když jsme ho vzali z nemocnice a opustili Anglii, byla to těžká doba. Musela jsem ho krmit skrze nosní dírky, nemohl nic polykat nebo pít vodu. Byl naprosto paralyzovaný,“ popsala složitou dobu pro britský deník Daily Mail Nachme. Poté, co britští lékaři zjistili, že Ashya je pryč, byl na jeho rodiče vyhlášen mezinárodní zatykač.

Policie je nakonec dostihla v hotelu ve španělské Málaze. „Řekl jsem své rodině. Nebojte se, vyřešíme to. Nechceme už utíkat. Jen špatní lidé utíkají,“ řekl tehdy své rodině a otevřel policistům, kteří si pro ně přišli. Manželé zůstali ve vězení po dvaasedmdesát hodin.

Příběh rodiny dostal světový ohlas a rodina nakonec našla pomoc v České republice, kde Ashya podstoupil vytouženou protonovou léčbu. Nyní, o šest let později, je rakovina pryč. „Jsem potěšena, že vám můžu sdělit, že u chlapce nejsou žádné známky nádoru a neexistuje nic, co by vyžadovalo naléhavé zásahy,“ sdělila šťastnou novinu rodině doktorka Juliet Grayová.

Nicméně rodina moc dobře ví, že by se jednoho dne mohl nádor objevit znova. Ashya však nyní žije šťastný život. „Může už správně psát, třesou se mu ruce, ale začal číst a počítat. Je v pořádku,“ uvedla šťastná Nachme, která však má znovu starosti.

Po krachu manželství žije ve Španělsku, zatímco její bývalý manžel s dětmi v Británii. Na první pohled manželství Kingových vypadalo jako sehrané, ovšem jak Nachme říká, jejich život neustále ovlivňovali Svědci Jehovovi. Náboženská skupina, která existuje od 19. století a vykládá Bibli doslova a své nové „ovečky“ získává tím, že chodí od dveří ke dveřím, měla kontrolovat celý jejich život.

Svědci Jehovovi navíc zastávají patriarchální kulturu. Jejich vírou byl  nejvíce ovlivněn Brett. „Brett kontroloval všechno. Miloval, když každý aspekt života byl podle něho včetně nakupování. Rozhodoval, co jíme, jak hodně děti jedí a kde jedí. Stěží jsem mohla něco říci. A když jsem trvala na tom, že musím odejít z té sekty, snažili se vymýšlet, že jsem se zbláznila. Byli jsme šťastní, když mezi námi nebylo náboženství. Když byl Ashya nemocný, přimkli jsme k sobě jako rodina a ujišťovali se, že mu seženeme nejlepší léčbu,“ uvedla Nachme s tím, že přesto byl Brett ten dominantní a ona musela poslouchat.

Brett věří v konec světa a podle Nachme je přesvědčen, že virus znamená, že Armagedon se blíží. Navíc jejich tři nejstarší děti, jimž je mezi 20 až 29 lety, v to věří také. „Myslí, že je to velký mor, který bůh prorokoval, a že budou spaseni, pouze pokud bude jejich víra dostatečně silná. Děti jsou tak vystrašené, hrozně vystrašené, a jejich otec je přísný. Dělejte tohle, dělejte tamto, myjí si neustále ruce, modlí se před každým jídlem a každou noc před spaním. Nedokázala jsem tomu čelit a tak jsem přijela do Španělska na začátku března před zákazem cestování,“ uvedla Nachme, rodačka z Íránu, s tím, že doufá, že se se svými dětmi brzy setká a možná manžela přiměje, aby se všichni přestěhovali do Španělska a život vedli bez víry.