Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pečení netopýři, syroví hadi, tisíce psů: Lidé volají po zákazu „mokrých trhů“ v Asii

Autor: jel - 
28. dubna 2020
05:30

Takzvané „mokré trhy“ se v současné době dávají nejčastěji do souvislosti s Čínou, protože právě z jednoho takového zřejmě pocházel netopýr, kvůli kterému nyní čelíme globální pandemii. „Mokré trhy“ jsou místa, kde se prodávají čerstvá zvířata, vedle běžných mořských plodů a ryb se však často na těchto trzích objevují také volně žijící zvířata jako hadi nebo právě netopýři. Není to však pouze čínská záležitost, trhy jsou běžné v celé jihovýchodní Asii, jak ukazují fotografie.

Novinář z britského deníku Daily Mail, Jevgenij Lebeděv, začal psát o nutnosti uzavřít „mokré trhy“. Podle jeho vlastních slov se mu dostalo velké podpory. Dostal prý mnoho zpráv, v nichž lidé souhlasí s tím, že by trhy měly být uzavřeny. „Bylo by to tak lepší. Jakou pandemii dají světu příště?“ napsala údajně jedna ze čtenářek.

Avšak trhy, na nichž se prodávají plazi, psi nebo netopýři se neobjevují jenom v Číně, jak dokládají fotografie z tohoto roku vyfocené v Indonésii, na kterých je vidět mnoho mrtvých netopýrů k prodeji. Netopýři jsou však nosiči různých virů a patogenů a podle Lebeděva existují dokonce zprávy, že úřady v roce 2018 našly v netopýrech v Tomohonu úplně nový typ koronaviru.

„Je pravděpodobné, že covid-19 pochází z netopýra z wuchanského trhu. Kolik dalších varování ještě potřebujeme?“ píše rozzlobený novinář a dodává, že spolupracuje s neziskovými organizacemi, které se snaží o nebezpečích „mokrých trhů“ informovat veřejnost a utvořit tlak na světové vlády, aby byly tyto trhy globálně zakázány. „Je to neuvěřitelné. Svět zápasí s pandemií a přesto přicházejí zprávy, že v Číně, Indonésii a jinde jsou tyto trhy stále otevřené,“ dodává Lebeděv.

S tím, že by měly být trhy celosvětově uzavřeny, údajně souhlasí australská vláda, která sdělila, že trhy jsou riziko pro biologickou bezpečnost a pro lidské zdraví. Proti prodeji psů na maso protestují zase ochránci zvířat a milovníci těchto oddaných čtyřnohých společníků člověka.

naidka ( 29. dubna 2020 09:06 )

Pro většinu civilizovaného světa byl pes od pradávna společník a přítel člověka. V současné době se tento vztah ještě prohloubil, někdy až moc, ale to není nijak na závadu, aby se nad tím mohl někdo pozastavovat. Jiný kraj, jiný mrav, např. muslimové považují psy za nečisté a hubí je jako pro ně odporná stvoření.

naidka ( 29. dubna 2020 08:58 )

Sorry, ale nejsi ty tak trochu sadista? Vyhledávat na netu tak šílené praktiky a videa, jak o nich píšeš a postovat je po celé diskuzi, tak nemůžeš být úplně v rychtyku. Nebo si myslíš, že si někdo ta videa přehraje? Jedině tobě podobní.

sleepless ( 29. dubna 2020 05:22 )

Áno, tu to máš.. A tisíce videí na Youtube to potvrdzujú, že to ani nie sú ľudia, ale sadistické ku.vy! http­s://y­outu­.be/ut­spRFKV­zgU

sleepless ( 29. dubna 2020 05:20 )

Veru, špinavý odporný ázijský odpad, to ani nie sú ľudia!!! Tu sa pozrite, čo tie kur.vy robia! http­s://y­outu­.be/ut­spRFKV­zgU

sleepless ( 29. dubna 2020 05:19 )

Andrea, skúste sa pozrieť na toto... http­s://y­outu­.be/ut­spRFKV­zgU

Zobrazit celou diskusi