Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Při pokusu o překonání kanálu La Manche zahynuli čtyři lidé, včetně dětí (†5 a †8), novorozeně se pohřešuje

Autor: ČTK - 
27. října 2020
20:39

Další oběti na životech si připsala cesta nelegálních přistěhovalců za lepším životem. Tenkrát zahynuli ve vodách mezi Francií a Velkou Británií minimálně 4 lidé. Bilance je o to tragičtější, že mezi oběťmi jsou nejméně dvě malé děti. Mezi pohřešovanými osobami má být i novorozeně.

Při pokusu o přeplutí kanálu La Manche z Francie do Británie se utopili čtyři migranti, včetně dvou dětí ve věku pět a osm let. Dalších 15 lidí, podle prvních informací původem z Íránu, bylo zachráněno. Mezi pohřešovanými je podle některých zdrojů novorozeně, pátrání stále pokračuje. O nehodě informovala agentura AFP.

Britský turista v dopoledních hodinách upozornil na loď, která se za špatného počasí převrátila a začala se potápět. Do záchranné akce se zapojilo šest plavidel a belgický vrtulník. Pátrání ztěžuje skutečnost, že není jasné, kolik lidí se na lodi plavilo. Nehodu vyšetřuje policie v Dunkerku.

Zachráněné děti, ženy a muži jsou podchlazení, jeden z nich těžce, a byli převezeni do nemocnic v Calais a Dunkerku na severu Francie.

Od začátku roku do konce srpna zaznamenala francouzská prefektura 6200 uprchlíků, kteří se na plavbu vydali v nafukovacích člunech, na paddleboardech nebo s obyčejným nafukovacím kruhem. Francouzské úřady jen v letošním roce evidují už sedm obětí, loni v kanále La Manche zemřely čtyři osoby.

V roce 2019 se o plavbu pokusilo 2358 lidí, o rok dříve 586. Před plánovaným pokusem o plavbu do Británie se četní uprchlíci shromažďují v provizorních táborech na severu Francie, které francouzská vláda pravidelně nechává bourat.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání