Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Pětidenní Míša zemřel v porodnici: Pitva odhalila, co se stalo. Rodina viní nemocnici

Autor: jel - 
8. října 2020
17:28

Mladá slovenská rodinka se z miminka těšila pouhých několik dnů. Když ho pátý den přišla máma Iveta nakojit, zjistila, že děťátko leží na břiše a je celé žluté. Zavolala sestru, která dítě začala oživovat, chlapeček však zemřel. Rodina viní ze smrti miminka personál nemocnice. Mluvčí trebišovské nemocnice, kde k neštěstí došlo, Tomáš Kráľ však řekl, že podle pitvy je personál zařízení nevinný.

Míša se narodil koncem května, narodil se předčasně, ale nemusel jít do inkubátoru. Po čtyřech dnech však dostal novorozeneckou žloutenku a musel být umístěn na fototerapii. „Čtyři dny bylo všechno v pořádku, kojila jsem ho, hrála si s ním a potom dostal žloutenku,“ popsala máma Iveta.

„Nemocnice si původně myslela, že příčinou smrti byly zvratky. Teď když máme k dispozici výsledky soudní pitvy, tak víme, že hlavní příčinou smrti byl takzvaný syndrom náhlého úmrtí kojence,“ uvedl pro TV Markízu Kráľ.

Rodina si však stojí za svým a z celého incidentu viní personál nemocnice. Chlapcovy životní funkce prý nebyly správně monitorovány. Poplach se údajně spustil až v okamžiku, kdy Iveta vešla do místnosti a viděla, že její syn nedýchá. „Ve čtyři hodiny jsem ho šla kojit a všimla jsem si, že je položený na břiše. A když ho šla ta sestřička vzít, tak ho vzala a říká té druhé sestřičce, že nedýchá. Tak se ptám, co se stalo... a ona už mě poslala ven,“ řekla smutná Iveta televizi.

Rodina se rozhodla na nemocnici podat nejenom trestní oznámení, ale podala také podnět na úřad pro dohled nad zdravotní péčí. „Na základě podnětu úřad momentálně vykonává dohled v Nemocnici s poliklinikou Trebišov, kde vyšetřuje správnost poskytované zdravotní péče u novorozenců. Více informací může úřad zveřejnit až po ukončení dohledu,“ uvedla Radoslava Muchová, mluvčí úřadu.

oliiiii3 ( 11. října 2020 12:12 )

Miminko se nedává spát na břiško, je to katastrofa, protože mám vnučku 7 dni starou, je to velké neštěstí

mazliva.samicka ( 9. října 2020 11:37 )

Dylino...popadni televizi...

nemocna ( 9. října 2020 03:17 )

Jednoznačně chyba sestry která dala miminko nedonošené ležet na bříško, takové miminka nesmí ležet na bříšku těžce se jim dýchá nemůže se zvedat hrudníček a tak námahou se dýchání utlumí až přestane dýchat úplně, jestliže dítě přestane samo o sobě dýchat při spaní značí se to syndrom náhlého úmrtí, tomuto se však možná dalo zabránit kdyby nebyl na bříšku a kdyby byl v pořádku alarm že dítě nedýchá, vina personálu co se starala o miminko

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání