Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Zraněný šéf poslanců KSČM Kováčik pro Blesk: Jsem rád, že žiju. Skalpoval jsem si hlavu o kolík

Autor: Jakub Veinlich - 
7. října 2020
08:34

Zraněný šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik (65) má sešitou hlavu a zlomeniny u krční páteře. Blesk Zprávám přímo z nemocnice řekl, že lékaři neuvažují o operaci. Poslaneckého mandátu se letitý zákonodárce vzdávat kvůli zranění, která si přivodil po pádu ze střechy, nechce.

„Hospitalizace ještě nějakou dobu potrvá. Dnes mám absolvovat nějaké kontrolní vyšetření,“ řekl Pavel Kováčik Blesk Zprávám zastřeným hlasem přímo z nemocnice, kde je hospitalizovaný od minulého pátku.

„Tohle léčení bude asi zdlouhavější, bude zřejmě bolestivé, ale zaplať pánbůh, že alespoň žiju,“ tuší, že zranění bude léčit dlouho. Podle fotografie, kterou Blesk Zprávám poskytl, má na hlavě několik stehů a podlitiny pod očima. Krční páteř má zafixovanou v límci.  

Předseda poslanců KSČM Pavel Kováčik je po pádu za střechy stále v nemocnici. "Skalopoval jsem si hlavu o kolík," řekl Blesk Zprávám k pádu ze středchy. (7. 10. 2020) Předseda poslanců KSČM Pavel Kováčik je po pádu za střechy stále v nemocnici. "Skalopoval jsem si hlavu o kolík," řekl Blesk Zprávám k pádu ze středchy. (7. 10. 2020) | Archív Pavla Kováčika

Zranění si přivodil, když opravoval střechu na svém domě. „Pokrýval jsem střechu asfaltovým šindelem, opřel jsem se o stříšku, která povolila, a tak jsem spadl rovnou dolů přímo po hlavě,“ popsal celou událost.

„Mám dvě zlomeniny v oblasti krku. Jedna je tam, kde lebka dosedá na atlas, který je nosič. Tam jsou dva hrboly a jeden je ulomený. A druhá zlomenina je mezi třetím a čtvrtým krčním obratlem,“  popsal rozsah zranění Kováčik pro Právo.

Podle prvních informací skončil nejdříve v nymburské nemocnici, odkud byl převezený do Nemocnice na Bulovce.

„Cestou jsem se stačil ještě skalpovat o nějaký kolík. V krční páteři mi byly zatím prokázány tři zranění,“ připojil sled rychlých událostí ve středu ráno pro Blesk Zprávy.

Zatím bez operace

Právě dnes má v nemocnici podstoupit vyšetření, při kterém chtějí lékaři zjistit, jak se zranění hojí. „O operaci se neuvažuje. Lékaři zatím preferují konzervativní léčbu pomocí tuhého límce,“ dodal šéf poslanců KSČM, který kandidoval v senátních volbách na Znojemsku. Do druhého kola se ovšem nedostal. Skončil až na čtvrtém místě.

„Teď jsem rád, že jsem přežil a že se pohybuji a nejsou nějaké další následky,“ okomentoval svůj volební neúspěch.  

Dobu léčení odhaduje poslanec zhruba na šest týdnů. O tom, že by se kvůli rekonvalescenci vzdal poslaneckého mandátu, ale podle svých slov neuvažuje.

Mandát si nechá

„Tak dlouho to asi trvat nebude. Předpokládám, že léčba bude trvat kolem šesti týdnů nejdéle a do práce nastoupím ještě dřív. Teď jde o to, aby mě postavili na nohy, abych se mohl účastnit alespoň práce v Poslanecké sněmovně,“ dodal Kováčik v rozhovoru pro Blesk Zprávy.

Dost možná tak nestihne ani volební sjezd KSČM, který má strana naplánovaný na konec listopadu. Po volebním neúspěchu dalo vedení strany, včetně předsedy Vojtěcha Filipa,  k dispozici své funkce. O dalším osudu čelních představitelů bude jasněji v pátek. Pavel Kováčik je poslancem od roku 1996. Od roku 2002 vede ve Sněmovně poslanecký klub strany.

Video  „Přijít, vymačkat a vyhodit.“ Koalice s Babišem se podle Kubáčka příliš nevyplácejí  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

offline ( 7. října 2020 22:29 )

Ale my nejsme rádi.

gabreta ( 7. října 2020 17:44 )

Zvláštní, že mně cenzor smáznul termín h.o.v.a.d.a, ale přání smrti člověku mu nevadí!!

gabreta ( 7. října 2020 17:41 )

Je šílený, že třicet let Protektorátu udělalo z lidí necitlivá ***, mentalitou se přibližující Islámský sebrance!!

balcarova3 ( 7. října 2020 13:36 )

na Bulovku... no asi nemá protekci když jde zrovna do tohoto ústavu....

manunu ( 7. října 2020 12:10 )

Actimel: Pozorně čtěte, rohlík napsal úplně něco jiného, vše překrucovat, to vám jde.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa