Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Studenti promítli komunistům na pultík Horákovou. Do Sněmovny je přivedl Kalousek

Autor: ČTK, for - 
16. června 2020
17:15

Během dnešní tiskové konference poslanců KSČM v atriu Poslanecké sněmovny se na řečnickém pultu objevila promítaná podobizna političky Milady Horákové, která byla před 70 lety popravena po procesu vykonstruovaném komunistickým režimem. Na případ upozornila na twitteru redaktorka České televize. Akci zorganizovali tři studenti, které přivedl do sídla parlamentu jako své hosty šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek.

Mluvčí komunistů Helena Grofová ČTK sdělila, že událost považuje za trapnou snahu znehodnotit tiskovou konferenci KSČM. „Aktéři nerespektují fakt, že na půdě parlamentu mají všechny parlamentní strany stejná práva,“ uvedla mluvčí komunistů.

Na pultu se během tiskové konference KSČM objevila podobizna Milady Horákové (16.6.2020). Na pultu se během tiskové konference KSČM objevila podobizna Milady Horákové (16.6.2020). | Twitter

Novotný se raduje, Kalousek se brání 

„Můj nápad to nebyl. Když jsem byl ale požádán, zda bych pánům neumožnil vstup jako mým hostům, nedokázal jsem odolat,“ vyjádřil se na twitteru Kalousek.

Oproti tomu kontroverzní politik a starosta Řeporyjí Pavel Novotný (ODS) neskrýval na sociální síti nadšení. Příspěvek novinářky okomentoval slovy „Fenomenální práce“. 

Milada Horáková byla popravena po vykonstruovaném procesu 27. června 1950 v areálu pankrácké věznice. Právničku, národněsocialistickou poslankyni a bojovnici za práva žen nechali vládnoucí komunisté oběsit kvůli údajné špionáži a velezradě. Stala se jedinou ženou popravenou v 50. letech po odsouzení v politickém procesu.

Někteří opoziční politici i osobnosti opakovaně kritizují vliv komunistické strany na současnou českou politiku. Nynější menšinová vláda ANO a ČSSD je u moci jen díky toleranci KSČM. Vadí jim také to, že někteří komunisté stále bagatelizují justiční vraždu Horákové a dalších politických odpůrců totalitního režimu.

Zřejmě největší pozornost vyvolalo vyjádření tehdejší komunistické poslankyně Marty Semelové, která před několika lety při televizním vystoupení zpochybnila, že přiznání Horákové ve vykonstruovaném procesu bylo vynucené. Na dnešní připomínku Horákové upozornila na twitteru redaktorka ČT Izabela Niepřejová.

 

Kousal ( 18. června 2020 10:09 )

My, dříve narození víme, co je to propaganda, cenzůra, strach povědět vl. názor. Víme, kdo byli komunisti a jak se zacházelo s protestanty režimu. Bohu žel se dnes děje úplně to samé,názory mohou jít jen jedním směrem, co je protievropské, proti­kapi­talis­tické, vlastenecké a jakákoliv záporná kritika menšin, jež parazitují na společnosti je pojmenovavána hanlivými přivlastky, nahrazujicími a obracejícími pravý význam slov. Mladým lidem se vymývají mozky, nedává se prostor pro hledáni objektivity. Politici opozice už ani nepotřebují propagovat vlastní program a sbíraji argumenty, vytrhavané z kontextu události a dějin a osočují současné vládnoucí z toho samého, co v minulosti dělali a zpackali. P. Kalousek je toho zářným příkladem a iniciatíva studentů, promítat obrázek p. Horákové na řečnický pultík je odrazem Kalouskovy bezmocnosti. Možná by bylo dobré, promítnout na pultík KDU ČSL, nebo TOPky obrázky upálených v časech inkvizice, nebo obrázky násilností sudetských němců v pohraničí, před 2.S.V.? Měla se KSČ, zakázat po svržení jejich moci, kdy k tomu byla nejlepší příležitost a ne dnes, 30 let poté využívat alibisticky ty, co o tom nevědí nic k jakési revoltě. To se obrátí proti národu!

manunu ( 17. června 2020 13:14 )

Sametová revoluce přinesla svobodu, na kterou většina našich občanů čekala 40 let. Klidně si vzpomínejte na dobu před listopadem 89, nikdo vám to nebere. Naše země byla před revolucí 89 na pokraji krachu, komunisté už nevěděli, kudy kam. Mnoho věcí bylo nedostatkovým zbožím. Lidé se báli vyjádřit svůj názor, protože by je hodní komunisté zavřeli. Rodiče nám kladli na srdce, že nemáme nikde říkat, co slyšíme doma, protože by otec musel do vězení.(80.léta) Tak tuhle dobu opravdu můžou obdivovat pouze lidé, kteří jsou pořád komunisté a mají v sobě zvrácenou ideologii. V. Havel je světově uznávaná osobnost, s tím nic nenaděláte, vaše urážky na jeho osobu, jsou trapné.

sorgedoktor ( 17. června 2020 09:37 )

Kdo vi jaky byl zajem resp koho tu dr Horakovou popravit.Ona byla zavrena i za Hitlera, je to podivne. Ovsem ted po 70 letech to vytahovat,to je pri nejmensim nevhodne

sorgedoktor ( 17. června 2020 09:35 )

Dle prispevku ctenaru nize to jiz vetsina lidi povazuje za trapne

MirdaKradousek ( 17. června 2020 08:30 )

Mirdo ty jsi správný svazák,hlavně žes byl taky v organizaci,ale na to už ti mladí asi zapomněli!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa