Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Spisovatelku Monyovou (†44) ubodal žárlivý manžel: Příští rok by mohl na svobodu!

Autor: chal, lc, ČTK - 
3. srpna 2020
13:59

Na začátku srpna uběhlo devět let od násilné smrti brněnské rodačky Simony Monyové (†44). Spisovatelku po hádce zavraždil její vlastní manžel Boris Ingr (54), který ji podle známých dlouhodobě týral. Monyová patřila k nejúspěšnějším českým autorkám románů pro ženy.

Náhlá smrt Simony Monyové šokovala nejen její věrné čtenáře, ale i širokou veřejnost. Úspěšná autorka románů červené knihovny tragicky zemřela na začátku srpna roku 2011, kdy ji v jejím brněnském domě ubodal její muž Boris Ingr, se kterým se rozváděla.

Ingr Monyovou dlouhodobě týral, byl chorobně žárlivý a jeho nebezpečné chování osudného 3. srpna eskalovalo v brutální útok nožem, který napadená spisovatelka neměla šanci přežít. Ingr přišel ke spisovatelčině domu s lahví vína a bonboniérou a tvrdil, že chce uspat jejich sedmiletého syna.

Poté vyskočil z okna domu, šlo však o malou výšku a nezpůsobil si vážnější zranění. Následovala hádka, po které Ingr Monyovou ubodal a pak se pokusil o sebevraždu skokem z okna. Tentokrát si už přivodil vážná zranění.

Zotavoval se z nich v nemocnici a údajně byl jistou dobu dokonce v umělém spánku, nicméně ve chvíli, kdy se jeho stav zlepšil, ho policisté vyslechli, obvinili z vraždy a státní zástupce ho umístil do vazby.

Za vraždu Simony Monyové Ingrovi hrozilo až 18 let. U soudu tvrdil, že o vraždě nic neví a na hádku, která jí předcházela, si nepamatuje, podle lékařů ale lhal. Od soudu nakonec odešel s 15letým trestem. Jako odškodnění pozůstalým měl vyplatit 2,37 milionu korun.

Rodina se obává, že by se Ingr mohl na svobodu dostat předčasně. Po uplynutí dvou třetin trestu totiž může požádat o podmínečné propuštění. Vrah se tak teoreticky může podívat na svobodu už v roce 2021.

Možnost, že se dostane Ingr na svobodu už po dvou třetinách trestu, ovšem ovlivňuje řada faktorů. „Podle délky trestu je možné, aby si vězeň podal žádost o podmínečné propuštění, musí ji ovšem podpořit ředitel věznice. Pokud by ji nepodpořil, tak potom u soudu není šance,“ vysvětlil pro Blesk.cz uznávaný advokát Jan Černý. Vězeň podle něj musí být vzorný, bezproblémový a musí plnit příkazy. Když ředitel věznice podmínečné propuštění podpoří, věc se dostane do rukou soudu, který následně rozhoduje podle několika kritérií.

„Soud posuzuje celou věc z toho úhlu, jestli ten vězeň už může být napravený, jestli doba strávená ve vězení je dostačující k tomu, aby k jeho nápravě došlo a hlavně zda není předpoklad, že by se trestné činnosti dopouštěl znovu. Soud také může stanovit podmínky, jak se dotyčný musí chovat, například podle toho, za co byl odsouzen, a podobně. Po propuštění je musí dodržet. Pokud je nedodrží, vrací se zpátky do výkonu trestu,“ doplnil JUDr. Jan Černý.

První kniha Monyové s názvem Osud mě má rád vyšla v roce 1996. Od té doby autorka vydala dalších 24 próz, například Deník citového vyděrače, Kudlanka bezbožná, Otcomilky nebo Střípky z ložnic. Některé z děl, jejichž tématem jsou vztahy mezi muži a ženami, byly zfilmovány - Sebemilenec (režie Filip Renč), Roznese tě na kopytech (režie Olga Dabrowská) a Tchyně a uzený (režie Lenka Wimmerová). Simona Monyová měla ze dvou manželství tři syny.

Video  Boris Ingr u soudu nakonec dostal 15 let  - Gabriela Peringerová
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 4. srpna 2021 15:59 )

Já bych ho pustil hned

alzbeta59 ( 3. srpna 2020 17:51 )

Proc zmetka pustit na svobodu? Copak ta pani se rozhodla ze uz ji nebavi byt mrtva a rozhodla se ozit??

Pokud ona zustava mrtva, on by mel zustat v kriminale. Fair je fair.

Evka4 ( 3. srpna 2020 17:33 )

Jestli se někomu líbí knihy Monyové přece není podstatné! Mohla třeba prodávat v marketu a její život měl stejnou cenu.Ten dobytek by měl v díře shnít, jeho život je bezcenný

moro ( 3. srpna 2020 16:32 )

Měla pěkně knížky že života. Vrahouna bych zabila joko on ji. Pokud nebude platit oko za oko zubza zub nikdy tunebude pořádek. Za smrt je pouze smrt. O to je 9 let a pustit? Ji taky nikdo za 9 let život nevrátí a co deti Ztratili mámu navždy. Hnusný ubozak

elopapx ( 3. srpna 2020 15:22 )

Simonu Monyovou zbožňuji. Přečetla jsem všechno ,co napsala rouźhodně to NENÍ červená knihovna , ty telátko redaktorské. ..

Protože bohužel vím jaké je to žít ve vztahu, kde není láska, moc dobře jí rozumím. Toho hajzla bych s chutí sama zabila, už proto,že tahle nádherná čistá duše nikdy nic nenapíše.
Naše zákony jsou směšné,slouží sviňákům nahoře a tak hajzlům se nic nestane...Naše justice asoudnictví je zkorumpovaná až běda.

Moc bych si přála aby se z vězení nikdy ,nikdy nedostal. Od pohledu sígr Ingr.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání