Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Panika na palubě letadla skončila krvavě: Lidé omdlévali, křičeli a kolabovali!

Několik pasažérů íránského letadla, které údajně ohrožovaly americké stíhačky, se zranilo.
 (Autor: Reprofoto Irib News)
Autor: shp, ČTK - 
24. července 2020
19:07

Panika, křik, pláč, zoufalství a nevyslovitelný strach. Na palubě tohoto íránského civilního letadla by opravdu nechtěl být nikdo. Pasažéři totiž zažili hotové peklo ve vzduchu. Stroj měly ohrozit americké stíhačky. Na palubě přitom byly i malé děti.

Z videa natočeného na palubě je patrné, že se lidé báli o své životy. Pilot civilního letadla náhle změnil výšku. Lidé křičeli a někteří cestující se při manévru zranili.

Velitelství amerických sil působících na Blízkém východě uvedlo, že stíhačka F-15 byla na rutinní misi a přiblížila se k íránskému letadlu. Mluvčí Bill Urban sdělil, že stíhací stroj F-15 provedl „standardní vizuální inspekci íránského letadla z bezpečné, asi 1000metrové vzdálenosti“.

Důvodem inspekce podle něj bylo ujistit se o bezpečnosti koaličních jednotek působících na základně Tanf v Sýrii. Jakmile bylo zjištěno, že jde o civilní letadlo, „F-15 se bezpečně vzdálila,“ dodal mluvčí.

Zločin a teror, říká Írán

Agentura AP napsala, že za bezpečný odstup normy považují nejméně 600 metrů, byť blízkost letadla na tuto vzdálenost může vyvolat turbulenci. Íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf čtvrteční incident označil za „zločin nad zločin“.

Letadlo bylo na trase z Teheránu do Bejrútu, kde také bezpečně přistálo, avšak tamní úřady ohlásily, že se čtyři pasažéři lehce zranili. „Pokud se tomu letadlu něco stane na zpáteční cestě, připíše Írán odpovědnost Spojeným státům,“ sdělil mluvčí íránského ministerstva zahraničí.

Írán vznesl podle agentury AFP protest k ICAO a švýcarskému velvyslanectví v Teheránu, jež zastupuje také zájmy USA, s nimiž Írán neudržuje diplomatické vztahy. K ICAO podle agentury AP zatím protest nedorazil.

Íránská agentura pro civilní letectví považuje manévr za „zjevné porušení mezinárodního práva“. Íránská agentura IRNA oznámila, že íránský zástupce při OSN napíše „Radě bezpečnosti OSN a generálnímu tajemníkovi OSN dopis, který se bude týkat ohrožení letadla společnosti Mahan Air“.

Íránský ministr dopravy Mohammad Eslámí incident označil za teroristický čin. Očekáváme, že bude americká vláda za tento teroristický čin odsouzena,“ sdělil. Íránské zdroje původně ve čtvrtek večer tvrdily, že civilní letadlo ohrozila izraelská stíhačka.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání