Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nebezpečná jízda motorkáře v Novém Jičíně: Kolem radaru projel v 93 km/h na zadním!

Autor: jk, VaB - 
18. června 2020
10:09

Tak tuhle fotku si motorkář z Novojičínska za rámeček asi nedá! Městští policisté z Nového Jičína ho vyfotili, jak jel v obci téměř stokilometrovou rychlostí a pouze na zadním kole. Strážníkům se ho ale nepodařilo chytit. Co na to dopravní expert Roman Budský?

Nebezpečnou jízdu městem rychlostí 93 kilometrů za hodinu oproti povolené padesátce zaznamenal radar městské policie. Ten hazardéra vyfotil u vjezdu do Nového Jičína. Bohužel espézetku nezachytil. „Překročil rychlost jednoznačně. Nemáme ale zatím žádnou možnost, jak piráta dohledat,“ řekla Blesku tisková mluvčí strážníků Ilona Majorošová. 

Po motorkáři přesto strážníci i policisté pátrají. Zástavbou se totiž řítil k nedalekému přechodu pro chodce. „Jak by asi zabrzdil, kdyby mu tam někdo vstoupil," posteskla si mluvčí.

Budský: Jízda na zadním ohrožuje životy!

Blesk.cz oslovil dopravního experta Romana Budského z Platformy VIZE 0: „Rychlost jízdy přes limit je hrubé porušení zákona. Řidič se řítil rychlostí o 43 kilometrů za hodinu vyšší, než je povoleno pro vjezd do obce. To samo je na zákaz řízení,“ myslí si Budský. 

Přesně právně definovaná ale jízda na zadním kole motocyklu v provozu není. Spíš by mohlo podle Budského dojít k porušení obecných povinností účastníka silničního provozu. „Pokud se jedná o jízdu na zadním kole, jde o to, že každý účastník silničního provozu se má chovat tak, aby svým chováním neohrožoval bezpečnost ostatních účastníků a neohrožoval majetek či zdraví jiných osob ani svůj vlastní,“ popsal chování motorkáře dopravní expert. 

„Osobně si myslím, že jízda na motocyklu na zadním kole v silničním provozu vysoce nad povolený rychlostní limit ohrožuje životy,“ dodal Budský s tím, že nejde jen o motorkáře, ale i o ostatní řidiče.

Až roční zákaz

„Motorka má dvě kola proto, aby se po nich jezdilo, a ne, aby se jezdilo jen po jednom z nich. To samo o sobě je nestabilní, nemáte to čím řídit, čím zabrzdit, kdyby k čemukoliv došlo" podotkl Budský. Kdyby na silnici byla nějaká překážka, neměl by řidič jedinou šanci reagovat.

Řidič může podle Budského hájit své chování tím, že měl situaci pod kontrolou a jel po přehledném povrchu komunikace. „Nemá vůbec jistotu, že jede po absolutně hladkém silničním povrchu. Co když tam 20 metrů před ním číhá kámen nebo něco vyfrézovaného," to je v realitě českých silnic podle něj dokonce pravděpodobné. „Kdyby zadním kolem najel na nějakou takovouhle překážku, tak jej to rozhodí a nemá vůbec šanci tu motorku zvládnout. Je to hra na náhodu," dodal s tím, že podobné hrátky jsou akorát riskantní. 

Za překročení rychlostního limitu v obci podle Budského hrozí motorkáři 6 až 12 měsíců zákaz řízení a pokuta mezi 5 až 10 tisíci korun a rovněž 5 bodů. „V každém případě si minimálně půl roku nezajezdí," dodal.

Motorkáři se podle Budského na zadní kola zvedají celkem často. „Ano, zvedají to. Motorka je hlučná, pěkně to vypadá a veřejnost se kochá. Člověk, který je trochu soudný, si ale řekne: to je vůl," zakončil. Zapůsobit tím může podle Budského pouze na zastydlé puberťáky.   

offline ( 18. června 2020 12:25 )

Tak je to vždy. Když bezohledným sobcům dojdou věcné argumenty, které by ospravedlnily jejich bezohledné počínání, začnou napadat oponenty nepodloženými osobními útoky.

offline ( 18. června 2020 12:25 )

Tak je to vždy. Když bezohledným sobcům dojdou věcné argumenty, které by ospravedlnily jejich bezohledné počínání, začnou napadat oponenty nepodloženými osobními útoky.

pajato73 ( 18. června 2020 11:57 )

jel po silnici, jestli nechate sve deti behat tam, kde nesmi, tak se nedivte. Byl to vjezd do obce, tam nemaji deti na silnici co delat

poky-f ( 18. června 2020 11:43 )

Pane , hrajete tu na city! Vy žijete je dle norem ?

PPP150W ( 18. června 2020 11:40 )

A jak budete koukat vy, až vám podobný čtverák zabije dítě, nebo příbuzného? Také bude palec nahoru?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání