Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Lenka údajně zavraždila svého syna Martínka (†22 měs.) a pak se vrhla z okna: Soud vynesl verdikt

Autor: ČTK, Vlaďka Hradská - 
5. června 2020
14:04

Dlouholetý trest vězení přiřkl v pátek českobudějovický soud mladé mámě Lence, která podle obžaloby usmrtila v roce 2018 svého malého syna Martínka. Dítě měla vyhodit z okna panelového domu z výšky 12 metrů. Sama pak také z okna vyskočila a utrpěla těžká zranění. Rozsudek není pravomocný a žena se proti němu odvolala.

Tragická událost se stala v listopadu 2018. Lenka byla v bytě s otcem svého dítěte Matějem (30) na českobudějovickém sídlišti Šumava. U soudu vypověděla, že si na ni nepamatuje. Chlapečkovi bylo 21 měsíců. 

„Dospěla jsem k tomu, že nevěřím tomu, že bych něčeho takového byla schopná. Ráda bych, aby se tato událost vysvětlila," řekla před soudem. Ten jí ale neuvěřil a poslal ji zatím nepravomocně na 17,5 roku do vězení. „Je to učebnicový příklad toho, kdy nepřímé důkazy tvoří uzavřený okruh," uvedl při odůvodnění rozsudku předseda senátu Ondřej Círek.

Měla to být pomsta otci?

To je ale v rozporu s tím, co si mysleli znalci. U soudu již dříve zaznělo, že žena je narcistická, emočně chladná, racionální a cílevědomá perfekcionistka. Tak ji alespoň popsal soudní znalec Václav Šnorek. Nic na tom nemění ani fakt, že má dva vysokoškolské diplomy a nyní si dodělává doktorát.

Podle obžaloby Lenka zabila Martínka kvůli dlouhodobě neutěšenému vztahu s otcem dítěte, se kterým se osudnou noc pohádala. Matěj je přesvědčený o tom, že žena vraždu Martínka plánovala.

Dítě mu nechala na krku

Přišla chlapce navštívit a zůstala v dětském pokoji i přes noc, přestože dříve v bytě, ve kterém žil pouze otec se synem, přespala pouze jednou.

Soudu vypověděl, jak nejevila o dítě zájem a on převzal po porodu všechnu péči o ně. Vztah mezi partnery byl dlouhodobě neutěšený, když odmítla jeho návrh, aby se k sobě vrátili a opět tvořili pár, rozhodl se odejít za prací do zahraničí. Chlapce hodlal vzít s sebou. To mohl být spouštěč, který Lenku dohnal k hrůznému činu.

Tragédie očima znalců

Lenka uvedla, že ji i dítě mohl vyhodit z okna Matěj. Před tragickou událostí spolu už trvale nežili. Martínek byl u táty a ona jej chodila navštěvovat. Také soudu tvrdila, že ji Matěj znásilnil a choval se k ní hrubě.

„Její verze nemůže obstát," uvedl žalobce Petr Žižka. Odvolával se i na posudky znalců. Například expert na biomechaniku vyloučil, že by ženu někdo z okna vyhodil.

Zločin si prý vymazala z paměti

Podle znalce z oboru psychiatrie Jana Tučka obžalovaná netrpí závažnou psychickou poruchou. Dodal, že výpadek paměti, o němž Lenka v souvislosti s tragédií hovořila, může způsobit několik faktorů.

„Je to věc, která se stává, setkáváme se s ní, ale ne příliš často. Někdy dochází k ostrému ohraničení děje, který je pro osobu těžko zpracovatelný. Může to být odstranění děje, který je nepříjemný," vysvětlil Tuček.

stop-lharum ( 18. srpna 2020 08:47 )

To je děs, co se tam stalo, na okně ani na klice nejsou její stopy DNA. Je příliš mnoho otázek, kdo otevřel okno a vyhodil dítě i jeho matku. Jen největší hlupák může uvěřit, že otec dítěte spal, jak tvrdí. Nejspíš ji nad ránem načapal jak i s dítětem odchází z byt strhla se hádka. Stopy násili při strčení z okna s velkou pravděpodobností nebývají podle znalců nalezeny jako u J. Masaryka. Ta rodina otce je úplně posedlá nenávistí, píše maily redaktorům i jejich nadřízeným, kteří vyjadřují pochybnosti nad tím, co se stalo a správně nelynčují matku.

holahej ( 17. srpna 2020 16:36 )

Starala se, studovala a pracovala, on byl povaleč bez práce na rodičovské. Na noc tam zůstala kvůli tomu, že dítěti nebylo dobře a pečovala o něj. Asi ji opět chtěl znásilnit a dopadlo to tragicky.

Monikay ( 8. června 2020 14:51 )

chudák dítě

amalka5853 ( 5. června 2020 15:31 )

co to je za ženskou která se od narození nestará o vlastní dítě, které následně vyhodí z okna a to celé dokáže "vymazat z paměti"....?....

Zobrazit celou diskusi
EUR 25,26 25,38
USD 23,62 23,8
GBP 29,46 29,66
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání
Další články
Články odjinud