Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

V Ostravě vraždil tichý střelec: Vitáskovi (†42) se v hlavě „vařil“ problém, říká Čírtková

Autor: chal - 
11. prosince 2019
20:58

Stavební technik Ctirad Vitásek (†42) na první pohled nepůsobil nijak podezřele. Jenže do čekárny plné lidí přišel s těžko pochopitelným úmyslem zabíjet. Pacienti nemohli tušit, co se bude dít, Vitásek byl takzvaný tichý střelec. Co se děje v hlavě takového člověka, objasňuje policejní psycholožka Ludmila Čírtková.

Útočník vystoupil z výtahu a vydal se hledat místo, kde by bylo pohromadě co nejvíc lidí. V prvních dvou čekárnách to nevyšlo, zato traumatologická ambulance byla už v sedm ráno plná pacientů. Celkem jich tam bylo kolem 30.

Čekali na přijetí se svými zdravotními problémy a většina z nich by si nově příchozího čtyřicátníka zřejmě ani nevšimla. Taky proč. Nijak výrazně nepůsobil. Tedy až do chvíle, kdy vytáhl pistoli a začal rozsévat smrt.

Šokující chování střelce se v rozhovoru pro server iRozhlas.cz pokusila rozebrat forenzní psycholožka Ludmila Čírtková. Policisté v souvislosti se Ctiradem Vitáskem použili výraz „tichý střelec“, podle Čírtkové tím pro veřejnost srozumitelně popsali právě Vitáskovo chování na místě činu.

„Většinou máme představu, že násilí předchází nějaký konflikt. V tomto případě tomu tak nebylo. Čili jsou případy, kdy pachatel útočí bez předchozích střetů,“ vysvětlila. Obecnějším označením pro tichého střelce podle ní je obecně známější výraz „osamělý vlk“, tedy někdo, kdo jedná zcela na vlastní pěst.

Vitásek měl pro svůj útok zřejmě osobní motiv. Spekulovalo se, že důvodem bylo úmrtí střelcova dítěte při porodu, to bylo však ještě během úterka vyvráceno. Šéf firmy, ve které vrah pracoval jako stavební technik, České televizi řekl, že si Vitásek v poslední době vzal do hlavy, že je vážně nemocný a nikdo ho nechce léčit. Zpěvák David Stypka tuto teorii podpořil svým tvrzením, že si s Vitáskem asi dva týdny psal. Vrah měl umělci napsat, že má rakovinu.

Ludmila Čírtková iRozhlasu popsala, jak v osamělém vlkovi rozhodnutí vraždit zraje. „Než pachatel dospěje k danému činu, je to proces. Většinou dosedne nějaká životní krize, životní problém na predisponovanou osobnost. Problém nebo krize, kterou pachatel prožívá, vede k jeho psychické destabilizaci,“ sdělila.

Jde podle ní hlavně o pocit křivdy, problém budoucího vraha ovšem může být zcela smyšlený v jeho hlavě. V případě Ctirada Vitáska je tak možné, že buď rakovinou netrpěl a nikdo ho kvůli tomu nechtěl léčit, což ho frustrovalo, nebo ji také mohl skutečně mít a péče, kterou mu věnovali lékaři, se mu zdála nedostatečná. To jsou ale pouze spekulace, vrahův skutečný motiv je předmětem policejního vyšetřování.

Psycholožka má za to, že nejlepší prevencí proti podobným případům je všímavost rodiny a okolí. Pokud totiž dotyčný nemá s kým svůj problém probrat, hrozí, že se „uvaří ve vlastní hlavě“. Problém pak bouchne jako papiňák a následky mohou být katastrofální jako v případě útoku ve FN Ostrava.

„To znamená, jestli se místo normálních nálad objevují myšlenky na sebevraždu, jestliže se začne orientovat na sítích a začne hledat informace o podobných věcech, tak to jsou už určité signály, které by nejbližší měly vést k tomu, aby dotyčnému nabídli pomocnou ruku. A když nebude fungovat nejbližší okolí, tak i požádat odborníky,“ doplnila Ludmila Čírtková.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání