Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Řidič auta se štěrkem, který se v Nitře srazil s autobusem: Útěk z nemocnice. Chráníme ho, říká žena řidiče autobusu

Autor: DH - 
17. listopadu 2019
09:47

Oba řidiči, kteří se ocitli ve středu v hrozivé dopravní nehodě mezi autobusem a nákladním vozidlem, při níž zemřelo 12 lidí, vyvázli jako zázrakem pouze s lehkými zraněními. Z nemocnice už je lékaři propustili a oba se tak mohli poprvé ke všemu vyjádřit. Co je teď čeká?

Oba prožili obrovské trauma, ze kterého se budou vzpamatovávat jen těžko. Vladimír (66), který seděl za volantem autobusu smrti a Július (59), šofér nákladního vozidla, utrpěli jen lehká zranění, ale o to větší budou pravděpodobně šrámy na jejich duši.

Video: Místo tragické srážky autobusu s náklaďákem, kde vyhaslo mnoho životů

Video  Místo tragické srážky autobusu s náklaďákem, kde vyhaslo mnoho životů.  - Policie SR
Video se připravuje ...

Oba muži už byli lékaři propuštěni do domácí péče, shodně v pátek dopoledne, dva dny po tragické nehodě u Nitry, při které přišlo o život 12 cestujících autobusu včetně pěti nezletilých studentů. Odborníci se ale shodují, že řidič autobusu Vladimír dělal vše možné i nemožné, aby obětí nebylo víc. Z jeho slov je ale i tak patrné zoufalství. „Je mi to strašně líto, jsem z toho zdrcený. Dělal jsem, co jsem mohl, ale dopadlo to, jak to dopadlo. Policie mě vyslechla, víc o tom teď nedokážu říci,“ uvedl cestou domů Novému Času.

Manželka zkušeného šoféra, který před časem obdržel ocenění za 2,5 milionu kilometrů za volantem bez nehody, ještě stihla médiím říci, že se svého muže snažila s rodinou izolovat od okolního světa. „V pokoji neměl ani televizi,“ přiznala s tím, že se o nehodě ještě nebavili. „Určitě ale ví, kolik je mrtvých,“ dodala potichu a smutně žena.

O mnohem méně sdílný byl naopak řidič nákladního automobilu, v době nehody plně naloženého štěrkem. To právě on se řítil z kopečku na autobus a do poslední chvíle musel pravděpodobně vědět, že se chystá neštěstí. Domů z nemocnice ho doprovázela manželka, a bylo to ona, kdo odháněl novináře s tím, že se k věci nebudou prozatím vyjadřovat. Stejně tak učinila i firma vlastnící náklaďák.

V tuto chvíli není jasné, kdo za nehodu ve skutečnosti mohl, a závěr bude muset přinést až policie, která již zahájila trestní stíhání pro obecné ohrožení. Psychologové se ovšem shodují v jednom. Oba řidiči budou pod enormním tlakem. „Řidiči zúčastnění při nehodách, kde někdo zemře, by často potřebovali pomoc psychologů. Na ně se totiž často nemyslí a ani se jim nikdo speciálně nevěnuje,“ řekla Času psychiatrička Danica Caisová, která si myslí, že můžou po nehodě nastat psychické problémy spojené s pocitem viny.

K tragické nehodě došlo ve středu krátce po 13. hodině odpoledne nedaleko Nitry. Na nebezpečné a frekventované silnici se střetl linkový autobus s nákladním vozem, který hromadný prostředek odmrštil obrovskou silou mimo silnici. 12 lidí nepřežilo, desítky skončily v nemocnicích, někteří s vážnými poraněními. Slovensko v pátek drželo za oběti státní smutek. 

bizon_pepa ( 17. listopadu 2019 13:30 )

Myslím, že ani na přetíženém autě kolo nemusí nutně upadnout. Na YT je pár video, kde třínápravový náklaďák je schopen se pohybovat bez předního kola (v Rusku ). Nicméně mě fakt zajímá, jak a proč se to stalo. Z fotek ani rádoby nákresů, to jasné není. Podle váženky a i podle hromádky na silnici auto přetížené nebylo a silnice byla v perfektním stavu.

pupak_1 ( 17. listopadu 2019 12:51 )

Jestli se mu při jízdě urvalo kolo, tak je jasné že se náklaďák "splaší".
Že zrovna jel naproti autobus byla strašná náhoda a smůla.
Ale jestli zjistí přetížení náklaďáku, stejně to hodí na řidiče, nebo na firmu.
Protože, kdyby nepřetěžovali vozidla, nedocházelo by k nadměrnému opotřebení a kolo by se co?
Kolo by se neurvalo.

Amrasha ( 17. listopadu 2019 12:11 )

Ani jeden z řidičů ve mně nebudí důvěru, teda 🤔🤔🤔

vvogh.t ( 17. listopadu 2019 12:09 )

sranda největší byla když ti ráno tvuj fotr narval ztopořený pyj do kaďáku a vytekla ti zelená voda

illenne ( 17. listopadu 2019 11:26 )

Neskutečné, řítí se s narvaným náklaďákem z kopce a nevidí autobus . Proč to narval do autobusu, ve které přišlo o život 12 lidí, proč to nestrhnul ze silnice. Takový magor nemá za volantem co dělat . Manželka ho může chránit jak chce, tu nálepku mu už nikdo nesundá.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání