Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Týden v Epicentru: Podzemní univerzita, 30 let svobody i chytrá auta

Autor: Bohuslav Štěpánek - 
16. listopadu 2019
05:20

Chronické bolesti šíje nebo migrény byly tématem, kterým se zabýval fyzioterapeut Tomáš Rychnovský. Chytrá auta dokážou řidičům podle dopravního experta Roberta Vacka pomoci, ale nezachrání vše. Na tzv. podzemní univerzitu a ilegální bytové semináře zavzpomínali syn disidentů Marek Tomin a překladatelka Barbara Day. A ve čtvrtek jsme speciální vysílání věnovali 30. výročí sametové revoluce. Takový byl týden v Epicentru a Studiu Blesk.

Chronické bolesti mnohdy úzce souvisejí s lidskou psychikou. Podle fyzioterapeuta Tomáše Rychnovského se ale nedá říct, že určitá potíž se projeví určitou konkrétní bolestí.

„Člověk, když v sobě prožívá něco nepříjemného, tak každý z nás to prožívá trošičku jinak. Někdo to cítí na šíji za krkem, ve spodních zádech, v horním břiše,„ uvedl v pondělí s tím, že vždy je dobré to s každým pacientem probrat konkrétně.

Video  Bolesti zad ze stresu popsal fyzioterapeut Tomáš Rychnovský 
Video se připravuje ...

Nové elektronické systémy v autech můžou řidičům výrazně pomoci, ale vždy zabránit srážce dvou aut nedokážou. Myslí si to dopravní expert Robert Vacek. „Systém řidiče upozorní vibracemi do volantu, vibracemi do pedálu, že překračuje nějaké omezení. To ale neznamená, že by mu to zabránilo, aby ho překročil,“ řekl v úterý s tím, že agresivního řidiče žádný systém neomezí.

Video  Dopravní expert Robert Vacek o nových pravidlech pro auta. Zabrání tragédiím? 
Video se připravuje ...

Na tajný seminář s „tajnými“

Podzemní univerzita a ilegální bytové semináře filozofie za totality byly v hledáčku Státní bezpečnosti. Václav Havel jednou do bytu Tominových přišel v doprovodu dvou „tajných“ a zeptal se, zda můžou jít dál, že se chtějí také zúčastnit. „Maminka řekla: No, Václave, to ses zbláznil, ne? No samozřejmě, že nikoli, pánové můžou počkat tady za dveřma,“ vyprávěl ve středu s úsměvem syn disidentů Marek Tomin.

Video  Jak vypadala podzemní univerzita a Havel v doprovodu StB 
Video se připravuje ...

Klaus: Nevěděl to nikdo

Ve čtvrtek nahradilo pořad Epicentrum speciální vysílání věnované 30. výročí sametové revoluce. Podle bývalého prezidenta Václava Klause nebylo jasné, kdy komunismus padne. „Ať se nikdo nevychloubá, že to věděl. A ať taky nikdo nevykládá smyšlené, vykonstruované, spiklenecké teorie, kdo to tehdy udělal, způsobil,“ varoval Klaus.

Video  Václav Klaus ve speciálním vysílání Blesku k 17. listopadu 
Video se připravuje ...

Zpěvačka a bývalá disidentka Marta Kubišová zase připomněla, že u ní tajná policie nedělala domovní prohlídky, i když by si to tehdy ona sama prý přála. „Já jsem potřebovala uklidit v tý velký stodole. A já jsem si říkala: kéž by oni se do té stodoly pustili, protože tam to bylo nebezpečný,“ usmívala se zpěvačka.

Video  Marta Kubišová ve speciálním vysílání Blesku k 17. listopadu 
Video se připravuje ...

Video  Mysl a bolesti v těle spolu mnohdy souvisí. „Má to tak téměř polovina mých pacientů,“ říká fyzioterapeut  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...
Video  Syn disidentů o podzemní univerzitě: Semináře často přerušil zásah StB, o rodiče jsem se bál  - Bohuslav Štěpánek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...
Video  Nová povinná výbava: Budou chytrá auta zachraňovat životy?  - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...
6026860:gallery:true:true
Video  Marta Kubišová v Blesku: Havel s Olgou mi poskytli azyl před rozvodem!  - redakce Blesk
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa