Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Václav Havel tam chtěl vzít i dva „tajné“: Syn disidentů promluvil o podzemní univerzitě

Autor: Bohuslav Štěpánek - 
14. listopadu 2019
06:00

Přesně před 40 lety začala v tehdejším Československu působit takzvaná podzemní univerzita. V soukromých bytech pořádala filozofické i jiné semináře pro disidenty. Syn organizátorů Marek Tomin ve studiu Epicentra Blesku ve středu vzpomínal, že se jako dítě kvůli sledování častých zásahů StB o své rodiče bál. Václav Havel prý jednou s sebou přivedl i dva tajné policisty.

„Navazovalo to bezprostředně na vznik Charty 77, kdy začalo být jasné, že děti chartistů a jiných disidentů nebudou mít možnost, nebude jim režimem umožněno studovat na vysokých školách,“ řekl Marek Tomin. Jeho otec Julius prý už po roce chtěl výuku studentům ozvláštnit a napadlo ho pozvat lektory ze zahraničí.

Ze studentky „spiklenkyní"

Ty sháněla právě Barbara Day. Přitom do ČSSR přicestovala z jiných důvodů. „Já jsem původně přijela v 60. letech jako studentka divadla. V tomto období jsem se naštěstí setkala s panem (Václavem) Havlem,“ vysvětlila. Když se pak dozvěděla o Chartě 77 a Havlově uvěznění, neváhala s organizováním seminářů pomáhat. Právě ona lektory z ciziny sháněla.

Marek Tomin a Barbara Day byli hosty pořadu Epicentrum dne 13.11.2019. Marek Tomin a Barbara Day byli hosty pořadu Epicentrum dne 13.11.2019. | Blesk:Michal Protivanský/CNC Michal Protivansky/CNC

Lektoři cestovali jako turisté. „My jsme organizovali cesty. Většinou byli velmi ochotní,“ upřesnila Barbara Day. Byli ale mezi nimi i takoví, kteří se po počátečním nadšení později omlouvali, pravděpodobně ze strachu cestovat do východního bloku.

Učili, i když se báli

Ti, co přijeli, ale nelitovali. „Většinou rádi přijeli. I když řekli potom, že měli strach, že občas cítili, že byli sledovaní,“ dodala. To, že ona sama byla sledovaná, zjistila až později v 90. letech.

Semináře Juliuse Tomina byly velmi otevřené a prosycené uvolněnou, přátelskou atmosférou.  „Zval na ně lidi i z oficiálních sfér, z Karlovy univerzity. V jednu chvíli zval pana prezidenta Husáka, ať zjistí, zdali u nás probíhá nějaká podvratná činnost,“ směje se Marek Tomin. Státní bezpečnost sledovala byt i aktéry podzemní univerzity skrytě i otevřeně. Často do bytu Tominových vtrhla a všechny legitimovala.

Ilegální filozofické semináře tzv. podzemní univerzity v bytě Tominových před rokem 1989. Zleva Jan Ruml, organizátor Julius Tomin a Václav Havel. Ilegální filozofické semináře tzv. podzemní univerzity v bytě Tominových před rokem 1989. Zleva Jan Ruml, organizátor Julius Tomin a Václav Havel. | Marek Tomin

Havel přišel se dvěma „tajnými"

Jednou, přišel na seminář Václav Havel v doprovodu dvou tajných policistů, protože už tehdy měl otevřené sledování. „Ti dva pánové s ním chodili všude. Zeptal se maminky, že pánové by chtěli taky dál, jestli se můžou zúčastnit. Maminka řekla, Václave, to ses zbláznil,“ vzpomíná na úsměvnou historku.

Ilegální filozofické semináře tzv. podzemní univerzity v bytě Tominových před rokem 1989. Vlevo organizátor Julius Tomin, po jeho levici Václav Havel. Ilegální filozofické semináře tzv. podzemní univerzity v bytě Tominových před rokem 1989. Vlevo organizátor Julius Tomin, po jeho levici Václav Havel. | Marek Tomin

Ke 40. výročí vzniku česko-britské spolupráce bude čtvrtek 14. listopadu odhalena pamětní deska na pražském domě v Keramické ulici. Právě tam se konal první seminář v bytě Julia Tomina. Jeho dopis se žádostí o spolupráci na britskou univerzitu v Oxfordu přivedl do Prahy v roce 1979 filozofku Kathleen Wilkensovou a další zahraniční lektory. Mezi posluchače seminářů patřili například Jan Ruml, dramatik a pozdější prezident Václav Havel, vědec Ivan Havel, filozof Ladislav Hejdánek, dramatik Milan Uhde nebo politik Petr Pithart.

Video  Syn disidentů o podzemní univerzitě: Semináře často přerušil zásah StB, o rodiče jsem se bál  - Bohuslav Štěpánek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa