Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Streptokok poničil Leontýnce mozek: Rodina chce 22 milionů!

Autor: ČTK - 
23. října 2019
17:47

Desítky milionů korun požadují po pardubické fakultní nemocnici rodiče malé Leontýnky, která po prodělané infekci patrně bude trpět trvalými následky po údajné chybě lékařů. 

Matka dítěte trpěla v těhotenství streptokokovou infekcí. Děvčátko po porodu 8. června letošního roku údajně nedostalo včas antibiotika proti nákaze a ponese si trvalé následky.

Pardubický kraj chce prověřit, zda nenastalo pochybení při transportu rodičky do Pardubic. Předtím totiž rodící ženu odmítla nemocnice v Rychnově nad Kněžnou a Fakultní nemocnice v Hradci Králové.

Do regionu vyrazila také kontrola ministerstva zdravotnictví vedená náměstkem ministra zdravotnictví Romanem Prymulou. Ten řekl po návštěvě novinářů, že interval vyšetření dodržen nebyl, ale bude třeba vyjádření soudního znalce.

První závěry ministerské kontroly případu holčičky, která se narodila v Pardubické nemocnici a zřejmě kvůli pozdnímu podání antibiotik proti nákaze streptokokem utrpěla trvalá poškození zdraví, mají být známy během dvou týdnů. 

Rodina děvčátka podala na nemocnici žalobu pro náhradu za vytrpěné bolesti a ztížení společenského uplatnění. Požaduje 22 milionů korun, což je stejná částka jako v případě Adámka Vyčítala v roce 2017, který po pooperačních komplikacích zůstal v bdělém kómatu. „Opět se jedná o těžké poškození mozku dítěte, je to do určité míry srovnatelné," řekl ČTK právní zástupce rodiny Mario Švehelka.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání